Külföld

2010.10.27. 06:26

Kolerajárvány Haitin: már 300 halott és 3000 fertőzött

A Haitin pusztító kolerajárvány áldozatainak száma 295-re növekedett keddre, a betegek száma pedig elérte a 3162-t - jelentették be az egészségügyi hatóságok.

MTI

Az egy hete kirobbant járvány egyelőre az ország középső részére korlátozódik, de már megjelentek az első betegek az 1,3 milliós fővárosban, Port-Au-Prince-ben is. Szakértők azonban attól tartanak, hogy a fertőző kór a maláriához és a tuberkulózishoz hasonlóan az egész országban elterjed.
   
Az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes koordinációs bizottsága rendkívül súlyosnak ítéli a helyzetet, és reális lehetőségnek nevezte, hogy országos szintű kolerajárvány alakul ki több százezer megbetegedéssel. A haiti kormány mozgósította a helyi hatóságokat és az iskolákat, hogy felvilágosító kampányokkal elejét vegye a betegséget okozó baktérium terjedésének.
   
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mindazonáltal kedden úgy vélte, hogy nem szükséges korlátozni az utazásokat Hispaniola szigetére, amelynek egyik felét Haiti, a másikat a Dominikai Köztársaság foglalja el. A dominikai hatóságok elrendelték a határ részleges lezárását, de kedden már engedélyezték a határ menti piacok megnyitását.
   
Több ország és nemzetközi szervezet bejelentette, hogy segítséget nyújt a nyugati félteke legszegényebb országának a járvány leküzdéséhez. Franciaország százezer eurót, az Egyesült Államok pedig százezer dollárt utalt a haiti kormánynak, valamint orvosi csapatokat küldött az országba.
   
A Világbank 30 millió dolláros adományt szabadított fel, hogy segítsen Port-au-Prince 140 ezer lakosán, akik a januári, pusztító erejű földrengés következtében váltak hajléktalanná. A pénzt a törmelékek eltakarítására, lakások felújítására és építésére, valamint az infrastrukturális létesítmények - utak, járdák, szemétlerakók, csatornahálózat, víztisztító berendezések - fejlesztésére fordíthatják.
   
Dacára a járványnak a választási bizottság bejelentette, hogy nem tervezik a november 28-ra kiírt elnök- és parlamenti választások elhalasztását, a felkészülést az ütemterv szerint folytatják.

A baktérium által előidézett, rendkívül fertőző kolera nagyon erős hasmenést okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell megitatni. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy többé kevésbé gyorsan megfékezzék a járvány terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!