Külföld

2009.10.17. 10:48

Koszovó és Macedónia elsimította határvitáját

Pristina - Több hónapos tárgyalás eredményeként Koszovó és Macedónia megoldotta határvitáját; ezzel lehetővé vált a diplomáciai kapcsolatok felvétele.

MTI

 A megállapodás erősíti Koszovó szuverenitását, és hozzájárul a térség stabilitásához - közölte a pénteki megállapodást kommentálva a koszovói miniszterelnöki hivatal.
   
Pieter Feith, az Európai Unió koszovói főmegbízottja "történelmi lépésként" méltatta a megállapodást, és szintén azt emelte ki, hogy az "növeli a térség stabilitását".
   
Macedónia elismerte Koszovót független államként, de a koszovói-macedón határ több kilométeres szakaszát érintő vita miatt eddig elutasította a diplomáciai kapcsolatok felvételét.
   
Az egyezség várhatóan felháborodást fog kiváltani azon az albánok körében, akiknek lakóhelyét - nagyjából 2500 hektárnyi területet - a dokumentum a Jugoszlávia felbomlása óta fennálló helyzetnek megfelelően Macedónia részeként határozza meg. A térségben a koszovói NATO-kontingens részeként 1999 óta ezerfős amerikai békefenntartó egység állomásozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!