Külföld

2012.04.20. 16:54

Közel 50 új per indult Murdoch ellen

A sajtómágnás érdekeltségébe tartozó bulvárlapok körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botránnyal kapcsolatban közel 50 új per indult, és további több tucat ügyre lehet még számítani - közölte pénteken a felperesek ügyvédje egy londoni bírósági meghallgatáson.

MTI

Hugh Tomlison ügyvéd arról tájékoztatta Geoffrey Vost, a legfelsőbb bíróság bíráját, hogy 46 új keresetet nyújtottak be a News Internationallal szemben, amely Murdoch New York-i székhelyű News Corp. cégének leányvállalata. A pénteken beadott periratok "vádak sorát" fogalmazzák meg a céggel szemben, s nem csak a telefonlehallgatásokkal kapcsolatosak.

A perek első hullámában a News International az év elején mintegy 60 ügyben egyezett meg peren kívül hírességekkel, sportolókkal és politikusokkal, akik érintettek voltak a lehallgatási botrányban. Ügyvédek szerint a közeljövőben további több tucat ügyre lehet számítani, "a felperesek sorban állnak" - fogalmazott Vos.

A botrányt az robbantotta ki, hogy tavaly nyáron kiderült: a News of the World feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy tíz éve elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek feltárására több párhuzamos politikai és rendőrségi vizsgálat indult. Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel.

A párhuzamosan folyó vizsgálatok során eddig összesen 44 személyt vettek őrizetbe, köztük David Cameron brit miniszterelnök egykori sajtófőnökét, Andy Coulsont, aki korábban maga is a News of the World főszerkesztője volt.

A News International elnöki posztjáról a botrány miatt nemrégiben távozott James Murdoch, a vállalatalapító fia, akit pedig korábban a globális sajtó- és médiabirodalom első számú vezetői tisztségének várományosaként tartottak számon.

A botrány kirobbanása után David Cameron független testület létrehozását rendelte el "a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!