Külföld

2012.01.26. 16:44

Közösségi oldalakat figyelne meg az FBI

Internetes közösségi hálózatokról szerzett információk felhasználásával akar korai előrejelző rendszert kiépíteni az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - írta honlapján a BBC brit közszolgálati médium csütörtökön.

MTI

Az FBI honlapján január 19-én megjelent felhívásban a hatóság stratégiai információs és műveleti központja olyan közösségi média-alkalmazás kifejlesztésére hirdet pályázatot, amely az interneten szabadon hozzáférhető információk összegyűjtésével és rendszerezésével segítené a rendőrök munkáját.

A rendszerrel szemben támasztott követelmények közé tartozik a Facebookon és a Twitteren megjelent üzenetek összegyűjtése és kereshetővé tétele, az idegen nyelvű posztok angolra fordítása, a terrorizmussal kapcsolatos információk rendszerezése, valamint a különböző szintű fenyegetések Google vagy Yahoo Maps térképeken való elhelyezése - írja a BBC.

Az FBI szerint az információkat a gyanús személyek cselekedeteinek előrejelzésére, a rendészeti szerveket tudatosan félrevezetők lefülelésére és bűnözői csoportok gyengeségeinek feltérképezésére akarják használni.

A pályázat kiírására három héttel azután került sor, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium jelentést adott ki a közösségi hálózatok megfigyeléséről. A jelentés szerint a hálózatokon szabadon hozzáférhető információk felhasználása jogszerű, mivel azokat "önkéntesen hozzák létre, és a közzétételt megelőzően a felhasználónak lehetősége volt az információközlés megtagadására".

Civil szervezetek ugyanakkor aggodalmaiknak adtak hangot a tervezett megfigyelésekkel kapcsolatban. A londoni Privacy International jogvédő csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy egy gyanús személy közösségi oldalakon való követése óhatatlanul is több tucat ártatlan ember megfigyeléséhez vezetne, az így begyűjtött rengeteg személyes információ döntő része pedig valószínűleg teljesen feleslegesnek bizonyulna a nyomozások során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!