Külföld

2010.04.15. 20:23

Lemondott és Kazahsztánba távozott a bukott kirgiz elnök (összefoglaló)

Aláírta lemondólevelét és Kazahsztánba távozott csütörtökön a megbuktatott kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev - közölte az átmeneti kormány és a kazah külügyminisztérium.

MTI

A távozással dicstelen véget ért Bakijev hatalma öt évvel a "tulipános forradalom" után, amely során a demokráciát követelő tüntetők elűzték a Szovjetunió felbomlása utáni első elnököt, Aszkar Akajevet. Az új államfő azonban nepotizmusa és tekintélyuralmi irányítása miatt rövid idő alatt elvesztette népszerűségét.

Bakijev a  dél-kazahsztáni Taraz városába érkezett a dél-kirgisztáni Dzsalálábádból. A múlt héten megbuktatott elnök távozására Kazahsztán, Oroszország, az Egyesült Államok, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az ENSZ és az Európai Unió erőfeszítéseinek köszönhetően került sor - jelentette az EBESZ csütörtökön közleményben.

Őrizetbe vették a megbuktatott kormány védelmi miniszterét. Tupcsubek Turgunalijev, az átmeneti kormány egyik tagja szerint Bakitbek Kalijev menekülni próbált, amikor az ország déli részén őrizetbe vették. 

Turgunalijev szerint Bakijevet csak a felesége és két gyermeke kísérte el Kazahsztánba, a többi családtag Kirgizisztánban maradt. Mint mondta, a volt védelmi minisztert azzal vádolják, hogy parancsot adott: lőjenek a kormányzati épületet április 7-én megostromló ellenzéki tüntetőkre. Az összetűzéseknek több mint 80 halálos áldozata és másfélezer sebesültje volt. Elfogatóparancs van érvényben Dzsanibek Bakijev, a kormányőrség parancsnoka, a bukott elnök fivére ellen is.

Polgárháború kirobbantásának kísérletével vádolta Kurmanbek Bakijevet csütörtökön Roza Otunbajeva, az ideiglenes kormány feje, miután a dél-kirgizisztáni Osban csütörtök délelőtt összetűztek a megbuktatott elnök és az ideiglenes kormány hívei; szemtanúk szerint a városban rendezett nagygyűlés körzetében fegyverropogás is hallható volt, de sebesülésekről nem tudni.

Az AKIPRESSZ-Fergana hírügynökség beszámolója szerint az összetűzések akkor kezdődtek, amikor az új biskeki hatalom hívei megakadályozták, hogy Bakijev a nagygyűlés szónoki emelvényére lépve elmondja beszédét. Az ellentüntetők tiszta fehérben vonultak fel, s összeverekedtek a hatalomból eltávolított elnök több ezer hívével, plakátjaikat összetépték.

Az Interfax hírügynökség szerint Bakijev őrségének tagjai automata fegyverekkel a levegőbe lőttek, majd Bakijevet egy színházba menekítették, azután autóba ültették, és elhajtottak vele a helyszínről.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szerdán telefonon beszélt Kurmanbek Bakijevvel, először azóta, hogy a kirgiz elnök hatalmát április 7-én megdöntötték - közölte csütörtökön Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov. Putyin csütörtökön tárgyalt Roza Otunbajevával és Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!