Külföld

2011.03.02. 18:48

Líbia: légicsapásokat kér az ellenzék

Ellentámadást indítottak a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató fegyveres erők Marsza el-Brega városa ellen, az első komoly jeleként annak, hogy megkísérlik visszaszerezni az ellenőrzést az ellenzék kezére jutott keleti országrész felett.

MTI

Az ellenzék kérte az ENSZ-t, engedélyezzen légicsapásokat a kormányerők oldalán harcoló zsoldosok ellen; a konfliktus halálos áldozatainak száma állítólag elérte a hatezret.

A kormányt támogató erők szerda reggel indítottak támadást a Földközi-tenger partján fekvő, kulcsfontosságú olajkikötővel rendelkező - korábban a lázadók kezére jutott - város ellen. A harcok kimenetele napközben bizonytalannak tűnt, de a lázadók azt állítják, a Kadhafi-hű erőket körbezárták az egyetem és egy olajtársaság területén. A kormányerők légicsapásokat is mértek a városra, de nem követeltek áldozatokat.
   
A szerdai támadás az első komoly jele annak, hogy a kormányerők megpróbálják visszaszerezni az ellenőrzést az ellenzék kezén lévő területek - az országnak szinte a teljes keleti fele - felett. A fővárostól, Tripolitól 740 kilométerre keletre fekvő Brega elfoglalása az eddigi legjelentősebb katonai sikere lenne a Kadhafihoz hű erőknek a líbiai lázadás két héttel ezelőtti kitörése óta.
   
A településtől 75 kilométerre lévő nagyobb városban, Adzsdábíjában a helyi lakosok megkezdték a felkészülést a védekezésre, mert attól tartanak, hogy a Kadhafi-hű erők Brega után ellenük indulnak meg.
   
Brega és Adzsdábíja az ellenzék kezén lévő kelet-líbiai területek legnyugatibb részén fekszik. A kormányerők az észak-afrikai arab ország északnyugati, Tripoli központú szegletébe szorultak vissza, de még itt is több település a lázadók kezére került, miután a helyi lakosság zendülő katonai egységek támogatásával fellázadt a kormány ellen. A kormányerők az elmúlt napokban visszafoglaltak két ilyen települést, a stratégiai fekvésű Garjánt Tripolitól délre, valamint a fővárostól nyugatra fekvő Szabraszát. Az ellenzék több más településen azonban sikeresen visszaverte a kormányerők támadását.
   
A líbiai kormányellenes tüntetések elleni fellépések halálos áldozatainak száma elérte a 6 ezret, ebből csak Tripoliban 3 ezren vesztették életüket - közölte Párizsban az Emberi Jogok Líbiai Ligája nevű szervezet szóvivője.
   
Líbiai ellenzékiek kérték az ENSZ-től, hogy adjon felhatalmazást légicsapásokra a zsoldosok ellen, akik Kadhafi oldalán harcolnak a civilekkel. Ezt a Nemzeti Tanács szóvivője jelentette be Bengáziban, amely a keleti országrésszel együtt az ellenzék kezén van. A szóvivő szerint "ellenzik bármiféle külföldi erő jelenlétét Líbia földjén".
   
A líbiai felkelőket védő repüléstilalmi övezet létrehozásának líbiai terület elleni támadással kellene kezdődnie - figyelmeztetett washingtoni kongresszusi meghallgatásán Robert Gates amerikai védelmi miniszter. Gates ugyanakkor rámutatott, hogy ha Barack Obama elnök elrendelné, hogy teremtsék meg a légi fedezetet a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen harcoló erők számára, a Pentagon képes lenne ennek végrehajtására.
   
Közben egyre súlyosabb az élelmiszerhiány Líbiában, mert jelentős fennakadások vannak az élelmiszerellátásban. Sok üzlet bezárt, alig van friss áru. Sok üzemben leállt a termelés, szinte teljesen megszűnt a halászat, jórészt azért, mert az ország gazdaságában fontos szerepet játszó külföldi vendégmunkások elmenekültek az országból.
   
Moammer Kadhafi megismételte, hogy valójában nem is ő gyakorolja a hatalmat, mert azt az 1969-es forradalmat levezénylő tisztek 1977-ben átadták a népnek. Kadhafi Tripoliban népes hallgatóság előtt, egy zárt helyen rendezett nagygyűlésen azt fejtegette, hogy ő nem elnök, tehát nincs miről lemondania. A rendezvényen annak a 34. évfordulóját ünnepelték, hogy a hatalomgyakorlást a tömegekre ruházták át. Azóta az emberek - Kadhafi elmélete alapján - népi bizottságok megválasztott tagjai révén saját maguk kormányozzák Líbiát. Kadhafi ezt a "népfelségen" alapuló rendszert Zöld Könyv című politikai kiáltványában fogalmazta meg.
   
Máglyára vetették a város Zöld Könyveit Bengázi lakói a dzsamáhiríja, azaz a tömegek hatalma kikiáltásának napján - jelentette Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrum tudósítója. Szerda reggel felszólították az embereket, hogy mindenki hozza a birtokában lévő összes ilyen művet a Zöld Könyv Központ udvarára, ahol délután kupacba rakták a Kadhafi ideológiai alapvetését tartalmazó köteteket és üdvrivalgás közepette meggyújtották.
   
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közölte: hivatalos vizsgálatot kezd annak megállapítására, hogy a Kadhafi-rezsim követett-e el emberiesség elleni bűncselekményeket Líbiában. A testület ezzel példátlanul rövid idő alatt reagált a Líbiával kapcsolatos megkeresésre, ugyanis az ENSZ BT a hétvégén döntött úgy, hogy a bíróság elé terjeszti az ügyet.
   
Ideje, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető távozzon a hatalomból - jelentette ki Brüsszelben José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Sajtótájékoztatóján leszögezte: teljesen elfogadhatatlanok a líbiai vezetés elmúlt hetekben tett lépései. Mindent meg kell tenni, hogy a nép elleni beavatkozások véget érjenek - tette hozzá.
   
A líbiai válság arab belügy, és az arabok nem akarják, hogy a külföld beavatkozzon - mondta az iraki külügyminiszter Kairóban, amikor megnyitotta az Arab Liga ülését. Hosjar Zebari kijelentette, a líbiai vezetésnek merész döntéseket kell hoznia az erőszak megállítása érdekében, továbbá tiszteletben kell tartania a nép "törvényes jogait".
   
A francia külügyminisztérium bejelentette, hogy több repülővel és egy hadihajóval - az Európai Unióval való együttműködésben - legalább
ötezer egyiptomi vendégmunkást menekít haza hamarosan a líbiai-tunéziai határról Egyiptomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!