Külföld

2010.11.05. 15:51

Lyukas nyugdíjkassza: sztrájk a BBC-nél

Kétnapos sztrájkot kezdtek a BBC újságírói, mivel szakszervezetüknek nem sikerült megállapodásra jutnia a brit közszolgálati médiatársaság vezetésével a vállalati nyugdíjkasszában halmozódó tetemes hiány mérséklésének módjáról.

MTI

Pénteken, a sztrájk első napján jelentős fennakadások voltak a BBC hírszolgáltatásában. A sztrájk helyi idő szerint pénteken nulla órakor kezdődött, és érintette a BBC fő televízió- és rádiócsatornáinak vezető hír- és politikai magazinműsorait. A BBC Radio 4, az első számú politikai-közéleti rádióállomás háromórás reggeli hírműsora elmaradt; helyette óránként negyedórás hírösszefoglalók voltak hallhatók, a köztes időt pedig műsorismétlések töltötték ki.
   
Ugyancsak elmaradt a Radio 4 napközbeni fő hírmagazinja, amely hétköznapokon helyi idő szerint 13 órakor kezdődik és egyórás időtartamú. Ehelyett is egy negyedórás hírösszefoglaló hangzott el.
   
Nem sugározták a BBC televízió egyes csatornájának reggeli háromórás hírmagazinját sem.
   
A BBC 24 órás hírtelevíziója, a BBC News pénteken mindazonáltal sugározta élő hírműsorait.
   
A BBC 4100 újságíróját is képviselő országos sajtószakszervezettel (NUJ) pénteken "hihetetlenül szilárdnak" minősítette a sztrájk támogatottságát, és közölte, hogy várakozása szerint a munkabeszüntetés hatása még tovább növekszik a hátralévő időben.
   
Mark Thompson vezérigazgató blogjában viszont úgy fogalmazott, hogy a cégvezetés szerint a BBC műsorszolgáltatásának jelentős részét nem érinti a sztrájk, bár egyes hírprogramok és tartalomszolgáltatások esetében "óhatatlanul fennakadások" jelentkeznek.
   
Thompson az alkalmazottaknak küldött email-üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy "a sztrájkok nem fogják csökkenteni a nyugdíjdeficitet, és nem tüntetik el a radikális nyugdíjreform szükségességét sem".
   
A BBC nyugdíjkasszája 1,5 milliárd font - csaknem 500 milliárd forint - hiánnyal küszködik, és a cégvezetés takarékossági reformprogramot próbál elfogadtatni. Az érdekképviselet szerint azonban a beterjesztett tervek a munkatársak "kifosztásával" érnek fel.
   
A megegyezés elmaradása esetére az NUJ november közepére újabb kétnapos sztrájkot helyezett kilátásba, és ha továbbra sem születik megállapodás, a szakszervezet a karácsonyi időszakra is munkabeszüntetést tervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!