Külföld

2010.12.15. 12:55

Maffiavezér volt a koszovói kormányfő

Hashim Thaci koszovói kormányfő a 90-es években egy maffiaszerű, szervezett bűnözéssel foglalkozó hálózatot vezetett - áll az Európa Tanács (ET) kedden nyilvánosságra hozott jelentéstervezetében.

MTI

A Drenica Csoport nevű bűnszövetkezet számlájára gyilkosságokat, szervkereskedést és egyéb bűncselekményeket írnak. A jelentés egyúttal cinkossággal vádolja meg a nyugati hatalmakat, mert szándékosan figyelmen kívül hagyták a 90-es évek végén elkövetett bűntetteket.

"Thaci és a Drenica Csoport többi tagja következetesen "kulcsfiguráként" szerepelnek a koszovói szervezett bűnözés maffiaszerű struktúráiról szóló hírszerzési jelentésekben - állapítja meg az ET dokumentuma.  

"Azt találtuk, hogy a Drenica Csoport vezetője ... a neves politikus és talán a KLA nemzetközileg legelismertebb személyisége, Hashim Thaci volt" - áll a jelentésben.

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (KLA) 1998-99-ben gerillafelkelést folytatott Szerbia ellen, amelynek során Belgrád elveszítette ellenőrzést Koszovó felett.

A pristinai kormány nyilatkozatban utasította vissza a vádakat, amelyeket "alaptalannak és rágalmazónak"  nevezett. A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy a kormány a jelentés szerzője, Dick Marty ellen "jogi és politikai" lépéseket tesz.

Marty az ET jogi- és emberi jogi bizottságának a jelentéstevője. A strasbourgi székhelyű ET 1949-ben alakult, tagországaiban a demokrácia és a jogállamiság elmélyítésére törekszik.

Moszkvát nagyon nyugtalanítja a Hashim Thaciról szóló ET-jelentés

OLDALTÖRÉS: Moszkvát nagyon nyugtalanítja a Hashim Thaciról szóló ET-jelentés

 

 

 

Oroszországot nagyon nyugtalanítja az Európa Tanács (ET) jelentéstervezete, amely szerint Hashim Thaci koszovói kormányfő a 90-es években egy maffiaszerű hálózatot vezetett - közölte szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután Moszkvában tárgyalt szerbiai kollégájával, Vuk Jeremiccsel.

Lavrov szerint a Balkánon történt eseményekről szóló jelentéseket a múltban megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elől, s ez történt például az úgynevezett racaki mészárlásról 1999-elején, a koszovói háború idején finn patológusok által az Európai Unió kérésére készített jelentéssel is, amelyet a mai napig nem tárják a nyilvánosság elé.

A racaki mészárlás volt az indítóoka annak, hogy 1999 márciusában a NATO bombázni kezdte Jugoszláviát, 
hogy véget vessen a milosevici karhatalom koszovói rémtetteinek. Belgrádban ma is kétségbe vonják a vérengzés megtörténtét. A  finn szakértők jelentése sem találta bizonyítottnak, hogy a szerbek 45 albán polgári lakost mészároltak a koszovói településen.

Az orosz külügyminiszter szerint ahhoz, hogy a Hashim Thaci múltbéli ténykedéséről szóló ET-dokumentummal ugyanez meg ne történhessen, törekedni kell arra, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosságot kapjon. Ha bebizonyosodik, hogy valóban megtörténtek a benne szereplő állítások, akkor Thaci emberiesség elleni bűncselekményeket követett el - mondta Lavrov.

Az EP kedden hozta nyilvánosságra Dick Marty, az ET jogi- és emberi jogi bizottságának a jelentéstevője által készített tervezetet, amely szerint a koszovói konfliktus idején Thaci az albán gerillaalakulat, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) drenicai csoportjának volt a vezetője. A csoport számlájára gyilkosságokat, szervkereskedelmet és egyéb bűncselekményeket írnak. A jelentés egyúttal cinkossággal vádolja a nyugati hatalmakat, mert szándékosan figyelmen kívül hagyták a 90-es évek végén elkövetett bűntetteket.

Kérdésre válaszolva a szerb külügyminiszter közölte, hogy tervei között nem szerepel találkozó Thacival, akinek pártja megnyerte a vasárnap tartott parlamenti választást Koszovóban. "Nem tudom, hogy milyen jövő előtt áll ez az ember (Thaci), ha figyelembe vesszük az ET jelentését..." - mondta Jeremic, aki szerint az ET-dokumentum "hátborzongató információkat" tartalmaz a koszovói kormányfőről, akinek a pártja megnyerte a vasárnapi parlamenti választást.

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!