Külföld

2012.03.29. 14:56

Májusban vezeti be részvényeit a tőzsdére a Facebook

A jövő héten leállítja a Facebook a részvényeivel való kereskedést a másodlagos piacon, hogy előkészítse a májusra tervezett tőzsdei bevezetést.

MTI/AP/dpa

Amerikai lapbeszámolók szerint a világ vezető közösségi oldalát üzemeltető cég még egyeztet néhány kérdésben az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC), és várhatóan már a jövő héten roadshowra indul, hogy találkozzon a potenciális befektetőkkel.

A Facebook az idén februárban nyújtotta be a SEC-nek a tőzsdei bevezetésre vonatkozó kérelmét, a cég ötmilliárd dollárt vár az elsődleges részvénykibocsátásból.

Ez lesz minden idők legnagyobb kibocsátása az internetes cégek között azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket.

Az amerikai tőzsdei felügyeletnek beadott dokumentumok szerint a Facebook tavaly egymilliárd dollár (222 milliárd forint) adózott eredményt könyvelhetett el, bevétele 3,71 milliárd dollárt tett ki, 88 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az adózott eredmény 2010-ben 606 millió dollár, 2009-ben 229 millió dollár volt. A cég bevételeinek 85 százaléka reklámból származik.

A céget alapító Mark Zuckerbergnek 28 százalékos, a menedzsmentnek 70 százalékos részesedése van a Facebookban, a fennmaradó rész pénzügyi befektetőké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!