Külföld

2009.07.23. 22:34

Markó szerint Orbán Viktor elsiette a Traian Basescunak ígért támogatást

Marosvásárhely - Jócskán elsiette Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hogy Tusnádfürdőn feltétel nélküli támogatást ígért Traian Basescu román államfőnek az év végén sorra kerülő romániai elnökválasztásra - jelentette ki csütörtökön Marosvásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

MTI

A politikus az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: Orbánnak igaza van abban, hogy a Fidesznek, az RMDSZ-nek és a Demokrata Liberális Pártnak támogatnia kell egymást, de szerinte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetőinek - ismerve a romániai helyzetet - tájékoztatniuk kellett volna a magyar ellenzéki párt elnökét arról, hogy Romániában a helyzet kissé bonyolultabb. 
   
Szerinte Orbánnak meg kellett volna várnia, hogy Basescu és a többi román államfőjelölt mit ajánl a romániai magyaroknak, és csak ennek alapján kellett volna határoznia. Hangsúlyozta: nem véletlen, hogy az RMDSZ csak az első forduló után határozza majd el, kit támogat a választás második fordulójában. Basescu "inkább negatív ajánlatot tett" Tusnádfürdőn az autonómiára vonatkozóan - mondta Markó, hozzáfűzve: nem tud arról, hogy a Fidesz és a Basescu közötti egyeztetésen szó esett volna feltételekről.
    
Orbán Viktor a múlt szombaton Tusnádfürdőn a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban a román államfő részvételével tartott vitán egy kérdésre válaszolva kijelentette: tekintettel arra, hogy a romániai elnökválasztás kétfordulós, az első körben Kelemen Hunorra, az RMDSZ államfőjelöltjére szavazna, a másodikban pedig Basescut támogatná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!