Külföld

2011.12.12. 06:37

Megbénítaná Iránt az izraeli védelmi miniszter

Elképzelhető, hogy az Iránt irányító vallási vezetők hatalmuk megerősítésére akarják majd felhasználni azokat az atomfegyvereket, amelyeknek a birtoklására az ország törekszik, ezért olyan szigorú büntetőintézkedéseket kellene bevezetni Teherán ellen, amelyek megbénítják és ezáltal megakadályozzák ebben - jelentette ki vasárnap egy bécsi konferencián Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.

MTI

Arra a kérdésre, hogy Izrael megtámadja-e valaha az iráni atomlétesítményeket, Barak azt válaszolta: még mindig hiszi, hogy "van idő gyors, összehangolt, bénító" szankciókra az iráni olajkereskedelem és a központi bank ellen. "De ha a szankciók szigora ettől egy kicsit is elmarad, akkor nem érik el céljukat. Az iráni központi bank egész világ általi közvetlen megtámadására, elszigetelésére van szükség" - szögezte le, hozzátéve: szeretné, ha az "arab tavasz átterjedne" Iránra is.

Barak a hónap elején azt mondta: legalább is a közvetlen jövőben Izrael nem támadja meg Iránt. Több hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy erről határozzon.

"Szerintem az iráni hatalom, az ajatolláhok 10-15 év múlva már nem lesznek a helyükön, mert létük ellentmond az iráni nép természetének és annak, hogy mi történik a világban. De ha Irán atomhatalommá válik, akkor elképzelhető, hogy ezzel újabb politikai védettséget szerez a rezsimnek, ugyanúgy, mint Kim Dzsong Il (észak-koreai vezető) biztosította e védettséget magának" - mondta.     

Az izraeli védelmi miniszter azt jósolta előadásában, hogy a Szíriát irányító Aszad-család néhány héten belül megbukik, és szerinte ez "áldás" lesz a Közel-Keletnek. "Valami nincs rendben ezzel a családdal, azzal, ahogy gyilkolják saját népüket, elnyomják a szíriai nép törekvését" - mondta az évenként megrendezett világpolitikai fórum záró napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!