Külföld

2011.04.04. 18:51

Meggyilkoltak egy ismert izraeli-arab színészt Ciszjordániában

Meggyilkolták Juliano Mer Khamis ismert izraeli-arab színészt, rendezőt, politikai aktivistát hétfőn a ciszjordániai Dzsenínben, ahol drámaiskolát és közösségi színházat vezetett - közölték palesztin biztonsági és kórházi forrásokból.

MTI

Mer-Khamis autójára a dzseníni palesztin menekülttáborban nyitott tüzet egyes jelentések szerint egy, más tájékoztatás szerint több álarcos támadó. A színházi vezetőt öt lövés érte. A támadás elkövetőjeként egyetlen csoport sem jelentkezett.

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök közleményben ítélte el a bűncselekményt. Az izraeli színházi és filmvilág számos tagja szintén megdöbbenésének adott hangot.

Az 52 éves Juliano Mer-Khamis Názáretben született zsidó anyától és - keresztény vallású - arab apától. Ez ritkaságszámba megy a térségben, a két népcsoport között alig fordul elő vegyes házasság. A színész-rendező egyszerre tartotta magát zsidónak és palesztinnak.

Az 1953-ban alapított, 16 ezer palesztinnak otthont adó dzseníni menekülttáborban 2006 júniusában hozták létre a Szabadság Színházának nevezett társulatot, hogy olyan teret biztosítsanak a gyermekeknek, ahol elkerülik az izraeli-palesztin konfliktussal, s az izraeli megszállással járó erőszakot, s kiszabadulnak a bezártság érzéséből. A színházhoz a Juliano Mer-Khamis anyja, Arna Mer által az első palesztin felkelés (1987-1993) alatt alapított Kőszínház adta az ötletet. Egyes palesztinok azonban ellenségesen viszonyultak a színházhoz.

Juliano Mer-Khamis csaknem harminc filmben szerepelt, köztük a John Le Carré bestselleréből 1984-ben készült Kettős szerepben című amerikai filmben (eredeti címén The Little Drummer Girl), amelynek egyik főszerepét Diane Keaton alakította.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!