Külföld

2010.05.08. 09:13

Megint atomtöltetes rakétákkal kísérletezik Pakisztán

Pakisztán sikeres kísérletet hajtott végre szombaton két, atomtöltet hordozására is alkalmas, rövid hatótávolságú rakétával - közölte a hadsereg.

MTI

   
A 300 és 600 kilométer hatótávolságú, Gaznavi, illetve Sahin-I típusú ballisztikus rakétákkal elvégzett kísérletet Juszuf Raza Gilani miniszterelnök is megtekintette katonai vezetők társaságában.
   
A hadsereg közleménye szerint mindkét rakéta célba talált. A kísérlet helyszínét a közlemény nem tartalmazta.
   
Pakisztán a szomszédos Indiával folytatott nukleáris vetélkedés keretében, egy esetleges katonai konfliktusra készülve fejleszti csapásmérő képességét, és Sahin-I típusú rakétája képes elérni az indiai fővárost, Újdelhit is. A mostani próba azonban aligha növeli a két ország közötti feszültséget, mivel mindkét fél rendszeresen hajt végre hasonló rakétakísérleteket.
   
A két dél-ázsiai ország három háborút vívott egymással, amióta 1947-ben felszabadult a brit gyarmati uralom alól, de viszonyuk jelentősen javult azután, hogy 2004-ben béketárgyalásokat kezdtek egymással. A közeledési folyamatot India két éve megszakította a pakisztáni szélsőségesek által végrehajtott 2008-as mumbai terrortámadás után, de április végén a két ország miniszterelnöke újból tárgyalt egymással egy Bhutánban tartott regionális konferencián, s megállapodtak, hogy lépéseket tesznek kapcsolataik normalizálására.
   
A 166 halálos áldozatot követelő 2008. novemberi mumbai terrortámadást a merénylők közül egyedül túlélő Mohammed Adzsmal Kaszabot csütörtökön ítélte halálra egy indiai különleges bíróság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!