Külföld

2010.10.30. 10:23

Megmenekültek: több mint száz túlélőre bukkantak Indonéziában

Öt nappal az indonéziai szökőár után 135 - mindeddig eltűntként nyilvántartott - túlélőre bukkantak a Szumátrához közeli Mentawai-szigeteken, akik magaslatokon kerestek menedéket - közölték szombaton hivatalos indonéz források.

MTI

A cunami túlélőit a mentőalakulatok az Észak-Pagai-szigeten találták meg - közölte Agus Prayitno, a mentőegységek képviselője, aki szerint ezzel az eltűntként nyilvántartottak száma 298-ról 163-ra csökkent.
   
Az összesített adatok szerint a hétfőn egy hatalmas erejű földrengés keltette szökőárban legalább 413 ember vesztette életét Nyugat-Szumátrában. Egyes helyeken a 3 méter magas hullámok hatszáz méterre behatoltak a szárazföldre. Muntei településen az építmények 80 százaléka romba dőlt.
   
Szumátra nyugati partvidékét fokozottan veszélyesnek tartják, mert egy olyan törésvonal övezetében helyezkedik el, ahol az indo-ausztrál és az euroázsiai földlemezek évenként 5-6 centiméteres sebességgel közelednek egymáshoz. Ez a Föld legaktívabb vulkanikus térsége. 
   
A körzetben hat évvel ezelőtt, 2004. december 26-án egy 9,3 erősségű földrengést követően pusztító erejű cunami söpört végig, amelynek csupán Indonéziában 168 ezer halottja volt, és több tízezer az Indiai-óceán más országaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!