Külföld

2011.07.23. 17:52

Megöltek egy atomtudóst Teheránban

Megöltek egy iráni atomtudóst szombaton Teheránban - jelentették iráni hírügynökségek.

MTI

"Egy iráni atomtudóst megöltek ma (szombaton) a háza előtt (...), a felesége is megsebesült" - jelentette az ISNA hírügynökség, amely szerint az áldozat a 35 éves Darius Rezaei, aki kapcsolatban állt az Iráni Atomenergia-ügynökséggel.
   
A MEHR hírügynökség úgy tudja, hogy a tudós tanár és az Iráni Atomenergia-ügynökség neutronfizika-kutatója volt.
   
Médiaértesülések szerint a tudós felesége is megsebesült az ismeretlen motorosok által elkövetett támadásban. A tudóst a motorosok lelőtték.
  
 Az elmúlt években több iráni atomtudós halt meg merényletekben, illetve veszett nyomuk. Teherán Izrael és a nyugati nagyhatalmak számlájára írja ezeket az eseteket, mondván, hogy így kívánják fékezni az iráni atomprogramot.
   
Irán ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat alkalommal rendelt el szankciókat az ország vitatott atomfegyver-programja miatt. A nyugati nagyhatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver előállítására készül, amit Teherán tagad.
   
Novemberben két iráni atomtudós ellen követtek el pokolgépes merényletet, utána a teheráni vezetés bejelentette, hogy az atomprogramban dolgozó vezető tudósok fokozott védelemben részesülnek.
   
Irán kedden jelentette be, hogy új, gyorsabb centrifugákat telepít urándúsító létesítményeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!