Külföld

2010.09.09. 14:15

Megszökött bagdadi börtönéből négy iraki al-Kaida-vezető

Megszökött a bagdadi repülőtér közelében lévő, igen szigorú amerikai őrizet alatti börtönéből szerda este négy iraki fogoly, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat magas rangú vezetői - közölte csütörtökön az iraki hadsereg parancsnoksága.

MTI

A kitörés a Karh börtönből, a korábbi Camp Cropperből kellemetlen hír az amerikai hadsereg számára, amely júliusban átadta az addig általa működtetett fegyintézetet a bagdadi kormánynak, de az irakiak kérésére folytatta a legveszélyesebb 200 fogoly őrzését, köztük azokét, akik kapcsolatban álltak terrorcsoportokkal vagy Szaddám Huszein néhai diktátor rezsimjével. Az utóbbiak között van a megbuktatott elnök rendszerének nyolc magas rangú vezetője, köztük Szaddám két féltestvére.

A foglyok kiléte és szökésük körülményei egyelőre nem ismeretesek. Kászem Atta, a bagdadi hadműveleti parancsnokság szóvivője csak azt hangsúlyozta, hogy "amerikai és nem iraki felügyelet alatt voltak". A négy fogolyra halálbüntetés várt.

Barry Johnson ezredes, amerikai katonai szóvivő megerősítette a szökés tényét, de részleteket ő sem közölt. "Együtt dolgozunk az iraki biztonsági erőkkel az ügy megoldásán - mondta. - Legfőbb célunk a szóban forgó személyek elfogása."

A keddi szökés már a második azóta, hogy a létesítmény iraki kézbe került. Egy héttel a júliusi átadás után négy, szintén az al-Kaidához kötődő és terrorizmus vádjával perére váró fogolynak sikerült megszöknie a börtön iraki felügyelet alatti részéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!