Külföld

2012.06.07. 09:35

Mérges varangyok lepik el Ausztráliát (videó)

Ausztrália veszélyesebb, mint valaha. Nem elég, hogy kedd óta a heves esőzések miatt árvíz pusztít a kontinensen, ökológia katasztrófa is fenyegeti Ausztráliát.

LiveInfo

Az utóbbi időben ugyanis veszélyesen elszaporodtak a cukornád varangyok. A tudósok szerint a mérgező óriás varangyok evolúciója rendkívül gyorsan zajlik, ugyanis a varangyok lába hosszabbá vált, gyorsabban mozognak és nagyobb távolságokra jutnak el, mint rövidebb lábú társaik.

A cukornád varangyokat 70 éve telepítették be Ausztráliába Venezuelából a cukornádat pusztító bogarak inváziójának visszaszorítására, a bogarak azóta eltűntek, de a varangyok maradtak. Ma már több mint egymillió négyzetkilométeres területen megtalálhatók, és nincs semmilyen módszer a terjedésük visszaszorítására.

Az óriás varangyok tömege elérheti a 2 kg-ot, mérgezőek és rendkívül agresszíven terjeszkednek, ezért drámai hatást gyakorolnak az állatvilágra. Az utóbbi időszak rendkívül csapadékos időjárása is a varangyok szaporodásának kedvez.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!