Külföld

2011.06.02. 12:16

Mladicot 2009-ben nyirokrák miatt kezelték Belgrádban

2009-ben Belgrádban, Szerbia fővárosában nyirokrák miatt kezelték Ratko Mladicot, a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb extábornokot - mondta csütörtökön a férfi ügyvédje, Milos Saljic.

MTI

Mladic kemoterápiás kezelést kapott, és meg is műtötték. Saljic közölte, hogy a szóban forgó esetről készült egészségügyi dokumentumok másolatait átadta a háborús bűnökkel foglalkozó szerb ügyésznek, azt azonban nem árulta el, hogy kik, és pontosan melyik intézményben kezelték Mladicot.

Az ügyvéd elmondta, hogy Mladic "háromszor kapott agyvérzést, és két szívrohamot is túlélt. Négy hónapot töltött egy belgrádi klinikán, ahol rákkal kezelték." "Betegsége évekkel korábban kezdődött. Az őt kezelő kórház nyilvántartásai szerint kilenc évvel a 2009-es kemoterápia előtt is ugyanabban az intézményben látták el" - árulta el a Press című napilapnak Saljic.

A Press nyilvánosságra hozta a Mladic nevét, születési évét és egyéb adatait is tartalmazó dokumentumot, amely a nem-Hodgkin-limfóma diagnózist állapította meg. A kórház és az orvosok neve nem látszik a dokumentumon.

Mladicot gyomorfekéllyel műtötték (amit valószínűleg a limfóma okozott), és a kemoterápiás kezelés következtében kihullott a haja, bőre pedig pirosassá vált - tette hozzá Saljic.

A napilap idézte a legfontosabb belgrádi kórházak illetékeseit, akik tagadták, hogy Mladic náluk kapott volna kezelést 2009. április 20-a és július 18-a között. Saljic nem árulta el, honnan szerezte meg a kórházi nyilvántartást, de biztosított arról, hogy "szerb és külföldi orvosok" kezelték Mladicot. A háborús bűnökkel vádolt egykori tábornokot 16 év után fogták el, és kedden adták át a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!