Külföld

2012.06.07. 18:30

Moszkvában 100 évre betiltották a melegfelvonulásokat

Moszkva - A moszkvai városi bíróság csütörtökön helybenhagyta a kerületi bíróság döntését, amely törvényesnek ismerte el, hogy a főváros 100 évre betiltotta a melegfelvonulásokat.

MTI

Nyikolaj Alekszejev, a GayRussia szervezet képviselője azonban bejelentette, hogy megfellebbezi a döntést a moszkvai városi bíróság elnökségénél. Amennyiben az sem ad igazat neki, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a tiltás miatt.

Tavaly az orosz LGBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) közösség képviselői élve a jogszabályi kiskapu adta lehetőséggel, amely nem rögzítette a fővárosi kulturális tömegrendezvények egyeztetésének határidejét, egyszerre 102 melegfelvonulás engedélyezésére adták be a kérelmet. 2012-2112 között akarták a rendezvényeket megtartani az ellenzéki megmozdulásokról híressé vált Kreml közeli Bolotnaja téren.

Mint Alekszejev elmondta, válaszul sem elutasítást, sem engedélyt nem kaptak, csak egy magyarázó levelet. Elismerte, hogy nem is reménykedtek az engedélyben, csupán arra számítottak, hogy lesz indokuk a strasbourgi bírósághoz fordulni a melegfelvonulások betiltása miatt.

A melegek érdekvédelmi szövetsége hetedik éve próbálkozik azzal, hogy az orosz fővárosban megrendezze a felvonulást. Május 18-án a moszkvai hatóságok ismét betiltották a meleg büszkeség napjára tervezett akciót.

Nyikolaj Alekszejev, a GayRussia képviselője akkor bejelentette, hogy a tiltás ellenére kivonulnak az utcára. Május 27-én kevesen vállalták annak kockázatát, hogy elviszik őket a rendőrök. Alekszejevet és néhány társát előállították.

Szentpéterváron és Novoszibirszkben az idén a homoszexualitás és a pedofíliát összemosó, azok propagandáját büntető jogszabályt léptettek életbe a nagyvárosok törvényhozó testületei.

Nyikolaj Alekszejev volt az első, aki csütörtökön befizette a március végén hatályba lépett szentpétervári jogszabály értelmében rá kiszabott ötezer rubeles (körülbelül 35 ezer forintos) büntetést. A kihágást azzal követte el, hogy április 12-én egyszemélyes tüntetést rendezett a szentpétervári városháza előtt a homoszexualitás propagandáját tiltó jogszabály ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!