Külföld

2009.05.09. 18:46

Moszkvai erődemonstráció a Győzelem napján

Moszkva, 2009. május 9., szombat (MTI) - Moszkvában idén a tavalyinál is több katona és haditechnikai egység vonult fel a Győzelem napján, a háború végének 64. évfordulóján a Vörös téren rendezett 135. díszszemlén szombaton.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A haditechnikai eszközök között első ízben látható nyilvánosan a legújabb, Sz-400 Favorit rakéta, a fegyveres erők rakétaelhárító egységeinek fő csapásmérő fegyvere, amely tervezői szerint mind találati pontosságát, mind hatótávolságát tekintve egyedül álló a világon, s amelyből az elsőket már hadrendbe állították Moszkva védelmére. A légierő első ízben mutatta meg Mi-28N harci helikopterét, amelynek sorozatgyártása nemrég kezdődött meg. 

Új egyenruha a katonák kívánságai alapján

Újdonság volt a hadsereg Valentyin Judaskin divattervező által megalkotott, látványos új egyenruháinak a katonák kérései szerint módosított végleges változata. Igaz, a fegyveres erők "átöltöztetését" a gazdasági válság és az ennek ellenére folyó, költséges haderőreform miatt meghatározatlan időre elhalasztották. Idén távol maradtak a parádéról a katonai akadémiák egységei: az ifjak szüleinek a kérésére az idén bevezetett új érettségi vizsgára készülnek. A Lenin mauzóleumot nemzeti színű dekorációval borították be, amit a parádéra érkező veteránok némi zúgolódással fogadtak. 

A díszszemlét Valerij Geraszimov vezérezredes, a moszkvai katonai körzet parancsnoka vezényelte.  A Kreml Szpasszkaja bástyája toronyórájának harangszavára elindult egymás felé Geraszimov, valamint a szemlét fogadó Anatolij Szergyukov védelmi miniszter nyitott autója, majd a jelentéstétel után elhajtottak az összesen több mint 8000 főnyi felsorakozott egységek előtt. Ezután Szergyukov jelentett Dmitrij Medvegyev elnöknek, az orosz fegyveres erők legfőbb parancsnokának, aki rövid beszédet mondott. Az orosz és a szovjet zászló, a szárazföldi - és légierő, s a haditengerészet zászlaja, majd a katonai egyetem konzervatóriumának dobosai után díszlépésben elvonultak a tribün előtt a katonák, azután a haditechnika, s legvégül a tér felett a légierő kötelékei húztak el. 

Páncélosok minden mennyiségben

Eredetileg 113 haditechnikai egység felvonultatását tervezték, de pénteken az időkeretekre hivatkozva a védelmi minisztérium kihúzta a 9 BMD-4 típusjelű, deszant - légi szállítású - harci járművek felvonulását.  A sort a Tyigr típusú páncélozott  harcjárművek vezették fel, utánuk a BTR-80-as páncélozott csapatszállító járművek következtek. Felvonultak   BMP-3 típusú gyalogsági harcjárművek, az orosz hadseregben legmodernebb T-90 harckocsik,  Szprut elnevezésű könnyű harckocsik, MszTA-M önjáró tarackágyúk, BUK önjáró légvédelmi rakétaegységek, Szmercs nehéz rakéta-sorozatvetők,  Sz-400 Favorit és Sz-300 Triumf típusú mozgó rakéták, Iszkander harcászati, hagyományos robbanófejeket hordozó rakéták, s végül az 500 kilotonnás nukleáris robbanótöltetet hordozó Topol interkontinentális, ballisztikus rakéták következtek a hatalmas szállító-indító terepjárókon.  


Orosz harckocsik vonulnak fel a moszkvai Vörös téren a díszszemlén a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 64. évfordulóján. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Égi paradé - a levegőben is urak
 
A légierő 300 méteres magasságban, mintegy 500 km/óra sebességgel tartott bemutatóját három Mi-8 típusú helikopter vezette fel Oroszország, az orosz fegyveres erők, valamint a légierő zászlajával. A különböző alakzatú kötelékben Mi-26-os szállító helikopterek, Ka-50 és Ka-52 típusú harci helikopterek, 2008 óta hadrendben lévő, éjszakai vadásznak is nevezett Mi-28-sok,  Mi-24-es csapásmérő helikopterek, a 80-as éves óta használt Szu-25 szubszonikus, sugárhajtású csatarepülőgépek, egy AN-24 Ruszlan szállító repülőgép, Szu-27-es vadászgépek, korai előrejelző rendszerrel (AWACS) ellátott A-50-es gép, Il-78-as utántöltő repülőgépek, Szu-24-es, változtatható szárnynyilazású szuperszonikus vadászgépek, Tu-95-ös hadászati bombázó, Tu-160-as hadászati bombázó, MiG-31-es nehéz elfogó vadászgépek, Tu-22M3 nagy hatósugarú, rakétahordozó hadászati bombázók, és Szu-34-es vadászbombázók repültek, s a sort Szu-27 és MiG-29 típusú vadászgépekből álló kötelék zárta.

Medvegyev: bármilyen agresszió megfelelő válaszban részesül

 A második világháborúban aratott győzelem példát mutat és időszerű tanulságokkal szolgál, mert ma is akadnak, akik háborús kalandokra vállalkoznak - hangoztatta Dmitrij Medvegyev orosz államfő szombaton, a náci Németország feletti győzelem 64. évfordulója alkalmából tartott moszkvai díszszemlén.

Az elnök hangsúlyozta: biztonság és béke csak ott lehetséges, ahol szigorúan tiszteletben tartják a nemzetközi jog normáit. "Ezért kezdeményezte Moszkva az európai biztonsági szerződést, amelynek a fegyverzetek megbízható ellenőrzésén és a katonai fejlesztés ésszerűen elégséges voltán, az államok legszélesebb együttműködésén, s a konfliktusok kizárólag békés úton történő rendezésének elvén kell nyugodnia" - mondta.  
 
Egyben óvta Oroszország ellenségeit: "Bizonyos, hogy az állampolgáraink elleni bármiféle agresszió megfelelő válaszban részesül".  Hangsúlyozta, hogy még ma is kutatják a háborúban esettek neveit és leszögezte: nem merülhet feledésbe a 900 napos leningrádi ostrom, vagy a kurszki csata. Méltatta a háborúban harcolók hűségét,  bátorságát és áldozatvállalását, s újra ígérte, hogy az orosz állam mindig is gondjukat viseli.
 
Végül a veteránokat köszöntve kijelentette: ez az ünnep generációról generációra száll, s a mai korosztályok unokái is ünnepelni fogják.  A Kreml sajtószolgálata szerint Medvegyev a győzelem 64. évfordulója alkalmából köszöntötte a Független Államok Közössége országainak, valamint Abháziának és Dél-Oszétiának az államfőit. (Ezek az országok az akkori Szovjetunió részeként vettek részt és szenvedtek el vesztességeket a második világháborúban.)


Második világháborús veteránokkal beszélget egy orosz légi deszantos katona a moszkvai Gorkij Parkban a győzelem napja alkalmából rendezett ünnepségek idején, 2009. május 9-én, a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 64. évfordulóján. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!