Külföld

2010.04.02. 21:34

Moszkvai metrórobbantások: azonosított merénylő, emelkedett a halálos áldozatok száma

Azonosították a hétfői moszkvai metrórobbantások egyik öngyilkos merénylőjét: a Park Kulturi állomáson Dzsanet Abdurahmanova 1992-ben született dagesztáni lakos hozta működésbe a testén viselt pokolgépet - jelentette be pénteken Moszkvában a Terrorizmus Elleni Nemzeti Bizottság (NAK).

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ugyancsak a NAK közölte, hogy ismerik mind a hétfői moszkvai, mind a szerdai dagesztáni terrorakciók szervezőit.  Előző nap a lifenews.ru orosz honlap arról számolt be, hogy az egyik merénylő Umalat Magomedovnak, egy szélsőséges dagesztáni csoport decemberben megölt vezérének az özvegye. Nevét nem közölte az orosz honlap. A Kommerszant című lap úgy tudja, hogy Magomedovnak volt egy Abdurahmanova nevű felesége. A másik merénylőt az orosz honlap szerint Usztarhanovának hívják, s egy ugyancsak megölt szélsőséges, Szaid-Emin Hizrijev özvegye. 
 
A két merénylet halálos áldozatainak száma 40-re emelkedett: péntekre virradóra belehalt sérüléseibe egy 51 éves férfi. A kórházakban 84 sérültet kezeltek, közülük három az esti hírek szerint súlyos, életveszélyes állapotban volt, 12 személy állapotát súlyosnak minősítették. Az orvosok szerint 29 sérült van közepesen súlyos, 41 pedig kielégítő állapotban. 

Az Interfax hírügynökség belügyminisztériumi forrásból úgy értesült, hogy a közlekedési rendőrség különböző eszközökkel ellenőriz minden olyan utast, aki a Kaukázus északi részéről érkezik, a fővárosba, vagy oda tart. Újabb biztonsági intézkedéseket vezettek be a repülőtereken is, s ezek között szerepel újabb adatbázisok bevonása az utasok ellenőrzésébe. A közlekedési objektumokban 24 órás szolgálatot teljesítenek kutyavezetők a kutyáikkal, és jelentősen megnövelték a járőröző és a vonatokon tartózkodó rendőrök számát. 
 
Az észak-kaukázusi katonai körzet főparancsnokának sajtószolgálata bejelentette, hogy a térségben lévő gyakorlótereken intenzív felkészítési gyakorlatok lesznek április első két hetében. 

A kabard-balkárföldi Nalcsik városának Kenzse nevű elővárosában a helyi rendvédelmi erők házkutatás során két lakosnál jelentős mennyiségű elrejtett fegyvert és lőszert találtak. Szerdán hivatalos közlés szerint "megsemmisítették" az úgynevezett kenzsei dzsamáat (közösség) vezetőjét, egy 40 éves, Tatarov nevű férfit, aki a kabard-balkárföldi szélsőségesek élére állt a korábbi vezér, Anzor Asztyemirov megölése után. Tatarov halálát követően Kenzsében tisztogató akcióra került sor csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!