Külföld

2009.12.18. 16:46

Napi kétezer eladott kocsi: több mint négymillió autó Peking útjain

Naponta kétezer új gépkocsit adnak el a kínai fővárosban, s a szakemberek kiszámították, hogy ezen a hétvégén már több mint 4 millió autó futhat a pekingi utakon - ismertette a fővárosi kormányzat közlekedésirányítási hivatala.

MTI

A múlt vasárnap már 3,99 millió regisztrált autó volt Pekingben, így várható, hogy most lépik át a négymilliós számot. Ebből - a statisztika szerint - az következik, hogy a 16 millió állandó lakossal rendelkező Pekingben minden negyedik ember már egy gépkocsi birtokosa. Vannak ugyanakkor - ha nem is nagy számban -, akik nem egy, és nem is két autót tartanak.
 
Az elmúlt héten a Pekingben közlekedő gépkocsik száma tízezerrel nőtt, az új jogosítványt szerzők - tehát a tanulóvezetők - száma pedig 12 ezerrel emelkedett.
 
"A gépkocsik számának növekedését más metropoliszokkal összevetve Pekingben a helyzet egyenesen drámai" - jelentette ki a pekingi kommunikációs kutatóközpont munkatársa.
 
Kuo Csi-fu (Guo Jifu) elmondása szerint 48 év kellett ahhoz, hogy a fővárosban a gépjárművek száma az 1949-ben mért 2.300-ról (1997-re) egymillióra nőjön. A második millióhoz hat évre volt szükség, míg a harmadikhoz mindössze 3 év elég volt. A negyedik milliót két év és hét hónap alatt érték el. Tokiónak 12 évre volt szüksége ahhoz, hogy a gépkocsik számát tekintve a harmadikról a negyedik millióra jusson.
 
Az egy autó által megtett napi távolság Pekingben átlagosan 45 kilométer, míg Tokióban 19, Londonban pedig 30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!