Külföld

2011.03.26. 08:57

NATO-légicsapás következtében civilek haltak meg Afganisztánban

Egy NATO-légicsapás következtében polgári személyek vesztették életüket pénteken Dél-Afganisztánban - jelentette be a NATO vezetésű nemzetközi erő (ISAF).

MTI

Szombaton kiadott közleményében a NATO közölte, hogy "véletlenségből" öltek meg civileket, és vizsgálják a Hilmend tartományban végrehajtott légi támadás körülményeit.
   
Két járművet találtak el rakéták a támadásban, s meg nem határozott számú civil vesztette életét. Egyelőre csak annyit tudni, hogy hírszerző források információi alapján a nemzetközi erő azt gondolta, egy tálib parancsnok és társai utaznak a járművekben.
   
A szövetséges erők később megtalálták a roncsokat és a halottakat, akikről kiderült, hogy civilek.
   
Bár az amerikai és a NATO-parancsnokok megszigorították a légicsapások alkalmazásának szabályait, most is előfordul időnként, hogy tévedésből ártatlan civileket ölnek meg lázadók helyett. Ezek a "melléfogások" komoly súrlódáshoz vezettek Hamid Karzai afgán elnök és nyugati szövetségesei között.
   
Egy ENSZ-jelentés szerint tavaly legalább 2777 polgári személyt öltek meg Afganisztánban, de az esetek túlnyomó többségében a lázadók voltak a tettesek. 2010 első tíz hónapjában 6215 civilt ért támadás, közülük 2412 életét vesztette. A támadások több mint háromnegyedéért a tálib lázadók a felelősek, az afgán kormányerők és a külföldi csapatok számlájára pedig az esetek 12 százaléka írható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!