Külföld

2009.05.17. 07:03

Négy női képviselője lesz a kuvaiti parlamentnek

Kuvaitváros - Négy nő foglal majd helyet az új a kuvaiti parlament padsoraiban, amire a dúsgazdag arab ország történelmében eleddig még nem volt példa - derül ki a szombaton tartott előre hozott választás első hivatalos részeredményeiből.

zaol.hu

Kuvaitban a nők első ízben 2005-ben kaptak szavazati jogot, illetve jelöltként is indulhattak a választáson, de mindeddig nem sikerült bejutniuk a törvényhozásba sem a 2006-os, sem a 2008-as választáson.
    
A mostani választáson a 210 jelölt között 16 nő versengett az ötven parlamenti mandátumért.

    
A részvételi arány alacsony volt, mert a polgárok kételkednek abban, hogy a szombati voksolás véget vet a parlament és a gazdasági reformok keresztülvitele mellett kitartó kormány közötti szembenállásának. A kuvaiti uralkodó azzal az indokkal oszlatta fel márciusban a parlamentet, hogy egyes képviselők visszaéltek a demokráciával és veszélybe sodorták a nemzet egységét. 
A kuvaiti parlamentet 47 éves fennállása óta ötször oszlatták fel.
    
A térségben a kuvaiti politikai rendszer hasonlít a leginkább a nyugati demokráciákra, bár nincsenek pártok. A gazdaságilag korábban éllovas ország lemaradt szomszédai mögött. Katar és az Egyesült Arab Emírségek ma már sokkal több külföldi tőkét és turistát vonz.


Forrás: MTI/Reuters/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!