Külföld

2010.08.03. 19:19

Négyen haltak meg az izraeli-libanoni határon vívott tűzpárbajban

Az izraeli hadsereg egy dél-libanoni határtelepülést lőtt kedden, a tűzpárbajban két libanoni katona, egy libanoni újságíró és egy izraeli alezredes meghalt - közölték a két ország forrásai. Ez volt 2006 óta a legsúlyosabb összecsapás a két közel-keleti ország között.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Egy, a libanoni biztonsági körökhöz tartozó személy elmondta, hogy egy izraeli harckocsi libanoni területre hatolt be, ahol a katonák egy fát akartak kivágni. Az eset Adaisze településénél történt. A libanoni hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le az izraeliekre, amire azok ágyútűzzel válaszoltak. Tűzharc bontakozott ki, egy épületet izraeli harckocsi lövedéke talált el.

Ugyanezen biztonsági forrás szerint egy izraeli helikopter két rakétát lőtt ki egy libanoni katonai állásra a falu közelében, eltalált egy páncélozott személyszállító járművet, az kigyulladt, s két libanoni katona a lángokban lelte halálát.

A Libanonban állomásozó ENSZ-kéksisakosok felszólították a libanoni és az izraeli hadsereget, hogy tanúsítson maximális önmérsékletet a határincidenst követően. Andrea Tenenti, a világszervezet dél-libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) szóvivője megerősítette a lövöldözés tényét, hozzátéve, hogy az UNIFIL legfőbb feladata most a nyugalom helyreállítása a térségben. 

Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője kedden cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint Libanon felől rakétatámadás érte volna Izrael északi területét. Mint mondta: "egyetlen rakétával sem támadták Izrael északi részét Libanon irányából".

Az izraeli külügyminisztérium közleményében a libanoni kormányt tette felelőssé az események miatt, és hozzátette: következményei lesznek annak, ha az erőszak folytatódik. A zsidó állam szerint a lövöldözés az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701-es határozatának egyértelmű megsértése volt. Ezzel a nemzetközi jogi dokumentummal zárták le a 2006-os izraeli-libanoni háborút. 

Izrael északi körzetének parancsnoka azt mondta, nem hiszi, hogy a keddi összecsapás a libanoni hadsereggel további erőszakhoz vezet, mivel több magas rangú libanoni tiszt is kérte a tűzharc beszüntetését. 

Michel Szulejman libanoni elnök és Szaad Haríri libanoni kormányfő elítélte az "izraeli agressziót". Haríri "Libanon területi önrendelkezésének megsértését" sérelmezte, és arra kérte az ENSZ-et, valamint a nemzetközi közösséget, hogy "gyakoroljanak nyomást Izraelre az agresszió megfékezése érdekében".

A két országot egy Izrael által felépített kerítés választja el egymástól, amely nem követi mindenütt az ENSZ által meghúzott határt, az úgynevezett "kék vonalat". Az izraeli hadsereg közleménye szerint katonáik nem lépték át a libanoni határt, s bár a fa a kerítésen túl volt, az a rész még mindig a zsidó állam területéhez tartozik. A favágásról állítólag az UNIFIL-lel is egyeztettek. A libanoni változat szerint az izraeliek átléptek a határvonalon, mégpedig az UNIFIL közbelépése ellenére.
 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden zárt ajtók mögött tartott ülésének napirendjére tűzte a két közel-keleti ország határán kitört tűzpárbajt.
 
Az Egyesült Államok arra kérte Izraelt és Libanont, hogy tanúsítsanak maximális visszafogottságot, míg Franciaország felelősségérzetet kért a felektől.

Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatásáról biztosította Libanont, a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista mozgalom pedig elítélte azt, amit "cionista agressziónak" nevezett. Irán ugyancsak bírálta az izraeli hadsereg "behatolását" libanoni területre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!