Külföld

2012.02.20. 09:20

Negyven gyermek halt fagyhalált az elmúlt hónapban Afganisztánban

Több mint 40 gyermek szenvedett fagyhalált Afganisztánban az elmúlt hónap jelentős havazással kísért fagyhullámában - közölte hétfőn a közép-ázsiai ország egészségügyi minisztériuma.

MTI

Az afgán katasztrófa-elhárítási hatóság vezetője, Mohammad Daim Kakar szerint összesen 122 ember halála és 160-17 ember sérülése hozható összefüggésbe az időnként szakadó esők tarkította zord téli időjárással.

Huszonnégy gyerek fagyott halálra kabuli menekülttáborokban, ahol több ezer, az országban dúló fegyveres viszály elől menekült afgán él összezsúfolódva. Félő azonban, hogy a hivatalosan közölt adatoknál sokkal többen haltak meg az idei télen Afganisztánban.

A Save the Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet egy közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek leghidegebb telén, a helyenként mínusz 17 Celsius-fokos hidegben, további gyerekek halhatnak meg. Bob Grabam, szervezet afganisztáni részlegének igazgatója szerint a gyerekek nem tudnak védekezni a metsző hideg ellen. Többségük úgy próbál szembeszállni, hogy nincs rendes hajléka, takarója, megfelelő étele, ruhája és cipője.

Az Afganisztánba küldött több milliárd dolláros nemzetközi segély ellenére az ország a világ egyik legszegényebb állama maradt. Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF 2009-ben közölt adata szerint Csád után Afganisztánban volt a legmagasabb a gyermekhalálozás: akkor öt afgán gyermek közül egy nem érte meg az ötéves kort. A kabuli egészségügyi minisztérium frissebb felmérése szerint azóta jelentősen javult a helyzet: 2011-ben tízből egy gyermek halt meg ötéves kora előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!