Külföld

2009.07.10. 21:52

Nem díjazták "a holokauszt-átverést": börtönbüntetés internetes gyűlöletkeltésért

London - Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek pénteken két férfit Angliában, azzal a váddal, hogy faji gyűlöletkeltésre alkalmas tartalmakat terjesztettek az interneten. A maga nemében ez az első ilyen ítélet Nagy-Britanniában.

MTI

A leedsi koronabíróság az 51 éves Simon Sheppardra négy év tíz hónap, a 42 éves Stephen Whittle-re két év négy hónap szabadságvesztést rótt ki. A vád szerint a két elítélt rasszista tartalmú szórólapok nyomtatása és terjesztése mellett hasonló internetes oldalt is fenntartott. A közzétett anyagokon egyebek mellett meggyilkolt zsidókról készült képek, etnikai kisebbségekből gúnyt űző karikatúrák, cikkek voltak láthatók és olvashatók.
    
Az ügyben az első vizsgálat már öt éve elkezdődött, miután a rendőrségre bejelentés érkezett, hogy Sheppard holokauszttagadó tartalmú - "Mesék a holokauszt-átverésről" címet viselő - szórólapokat juttatott el egy blackpooli zsinagógába.
    
A hatóságok ezután találták meg a fajgyűlöletre uszító internetes honlapot.
    
A két férfit már tavaly perbe fogták, ám a vádlottaknak még az esküdtszéki határozat előtt sikerült az Egyesült Államokba szökniük, és a Los Angeles-i repülőtéren politikai menedékjogért folyamodtak. A kérvényt azonban az illetékes amerikai bíró elutasította.
    
A leedsi bíróság tanácsvezető bírája a most kiszabott súlyos ítéleteket azzal indokolta, hogy az elkövetett bűncselekmények természetüknél fogva alkalmasak arra súlyos társadalmi károkozásra, különösen egy olyan sokszínű társadalomban, mint Nagy-Britannia.
    
A brit törvények alapján hét év szabadságvesztés róható ki faji gyűlöletkeltés címén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!