Külföld

2009.05.17. 10:34

Nem egységes a bolíviai parlament bizottsága Rózsa Flores csoportjának megítélésében

La Paz, Budapest - Eltérően értékelik a bolíviai képviselőház vizsgálóbizottságának tagjai a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport ügyét; a kormánypárti és az ellenzéki tagok nézetkülönbségeiket hangsúlyozták az ügyészség koronatanújának kikiáltott Ignacio Villa Vargas meghallgatása után.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A bolíviai napilapok beszámolói szerint a bizottság pénteken Cochabamba városban három órán keresztel faggatta az "Öreg" ragadványnévre hallgató Villát. A kormányzó párt - Mozgalom a Szocialista Pártért (MAS) - tagjai szerint fontos volt a vallomás, mert Villa megismételte a Rózsa Floresékkal kapcsolatba hozott Santa Cruz-i politikai, gazdasági és közéleti vezetők neveit, köztük Rubén Costas Santa Cruz-i prefektusét és Branko Marinkovic üzletemberét. Az ellenzéki képviselők viszont kevéssé tartják megbízhatónak a büntetett előéletű Villát és nyilatkozatait, amelyekben számos ellentmondást véltek felfedezni. 
    
A La Prensa beszámolója szerint Villa beszélt arról is a bizottság előtt, hogy Rózsa Flores április elején találkozott Jorge Mones Ruiz nyugalmazott őrnaggyal, az Argentínában csak "festett arcúaknak" (carapintadas) nevezett ottani szélsőjobboldali katonai csoport képviselőjével, aki 14 emberét ajánlotta fel a bolíviai csoportnak. A képviselőházi különbizottság azt tervezi, hogy a jövő héten maga elé idézi Costast, Marinkovicot, Guido Nayár volt minisztert és a többi érintettet is.
    
Eközben egy informatikai magánvállalatnál megkezdték a Santa Cruz-i vásárvárosban és a Las Américas szállodában április 16-án lefoglalt számítógépek, fényképezőgépek és filmfelvevők átvizsgálását. A Yanapti szakértői kimásolnak minden írott dokumentumot, fényképet és videofelvételt, megpróbálják helyreállítani a törölt dokumentumokat is, majd lepecsételve átadják ezeket az informatikai eszközöket az ügyészségnek. Az ügyben vizsgálódó ügyész, Marcelo Sosa várhatóan hétfőn vagy kedden kapja meg az informatikai adatkeresés eredményét.


Forrás: MTI 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!