Külföld

2011.08.23. 16:59

Nemzeti tanácsot alakított a szíriai ellenzék

Bejrút - A szíriai ellenzék vezető tagjai "nemzeti tanácsot" állítottak fel egy Isztambulban tartott találkozón abból a célból, hogy összehangolják a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellen országszerte folyó küzdelmet - jelentette kedden egy szíriai ellenzéki.

MTI

Obejda el-Nahhasz telefonon értesítette az amerikai hírügynökséget a tanács létrejöttéről, további részleteket azonban nem közölt.
A négy napig tartó tanácskozáson jelen lévő másik ellenzéki, Jaszer Tabbara újságírók előtt elmondta, hogy az újonnan megalakult testület egy lépés a szíriai forradalom képviseleti szervének létrehozása felé. "Elsődleges célunk, hogy megbukjon Basssár el-Aszad elnök rezsimje" - szögezte le.
A tanács körülbelül két héten belül ül össze, amikor is megválasztják vezetőségének tagjait, illetve elfogadják alapszabályzatát. "Szükség van az ellenzék összes csoportjának egységére" - hangsúlyozta a találkozón részt vevő Halisz Halihi. 
Szíriában már március közepe óta tartanak a kormányellenes tüntetések. A demonstrációk elfojtását célzó kegyetlen hatósági fellépések következményeként eddig több mint 2200-an vesztették életüket az ENSZ adatai szerint.

 

 

OLDALTÖRÉS: Megtorlás sújtotta vidéket keresett fel az amerikai nagykövet

 

 

 

Megtorlás sújtotta vidéket keresett fel az amerikai nagykövet

Felkereste Szíriában az egyik megtorlás sújtotta vidéket az amerikai nagykövet kedden - jelentette be a képviselet szóvivője Damaszkuszban.

Robert Ford nagykövet Jaszamban járt, annak a Deraa tartománynak az egyik településén, ahol pénteken 15 rendszerellenes tüntetővel végeztek a belbiztonsági erők. Deraa a tiltakozások egyik gócpontja. A szóvivő "rutin látogatásnak" minősítette az utat, noha Szíria júliusban a belügyekbe való beavatkozásnak minősített egy hasonló utazást, és megtiltotta az amerikai diplomatáknak, hogy külön engedély nélkül elhagyják Damaszkuszt.

A korlátozást azután vezették be, hogy Ford július 8-án az ostromlott Hamába utazott, és ott "a legmélyebb támogatásáról biztosította a szíriaiak jogát a békés gyülekezéshez és véleményük kinyilvánításához", amivel felháborodott tiltakozásra késztette Damaszkuszt. A kormányzat azzal vádolta meg a diplomatát, hogy a francia nagykövettel együtt tett látogatásuk bizonyítja: kívülről támogatják és bátorítják az ország destabilizálását. 

Kedden Robert Ford előzetes engedéllyel kereste föl "a titkosrendőröktől hemzsegő" Jaszamot. Egy helyi lakos szerint "reggel érkezett, és sokat járkált, de gondosan vigyázott, nehogy beszélgetni lássák az emberekkel, mert nyilvánvalóan nem akart bajt okozni nekik" - mondta.

 

 

 



OLDALTÖRÉS: Az EU kiterjesztette a Szíria elleni szankciókat, de olajembargó még nincs

 

 

 

Az EU kiterjesztette a Szíria elleni szankciókat, de olajembargó még nincs

Az Európai Unió kedden hivatalosan kiterjesztette további érintettekre azokat a szankciókat, amelyek a szíriai rendszer támaszát jelentő magán-, illetve jogi személyeket sújtják, de arról egyelőre nem hozott döntést, hogy megtiltsa az olajvásárlást Szíriától.

A most kiterjesztett szankciók tartalma egyfelől a külföldön fellelhető javak befagyasztása, illetve magánszemélyek esetében ezen felül az EU-ba való beutazási tilalom. A keddi döntéssel 15 egyén és öt intézmény került fel a szankcióval sújtottak listájára, amelyen így már 50 magánszemély és kilenc cég található. A listára került új nevek az EU szerdán megjelenő hivatalos közlönyében lesznek olvashatók. 

A szankciók kiterjesztéséről múlt pénteken született elvi politikai döntés - most csupán annyi történt, hogy miután a kitűzött határidőig egyetlen uniós tagállam sem emelt kifogást, az intézkedés úgynevezett írásos eljárással elfogadottá vált. 

Az előző hét péntekén az EU-tagállamok képviselői azt is tervbe vették, hogy kimondják az olajembargót Szíriával szemben, miután a damaszkuszi rezsim fegyveres erői a politikai vezetés minden ellenkező ígérete ellenére folytatják a tiltakozók brutális, véres elnyomását. Egyes várakozások szerint már ki is kellett volna dolgozni az olajembargó pontos, jogi előírásokba foglalt részleteit, de ez egyelőre nem történt meg. Uniós diplomáciai forrás az MTI-nek úgy vélekedett, hogy ez a jövő hét eleje előtt nem is várható.

Háttérmagyarázatok szerint az EU a Szíria elleni büntető intézkedéseket úgy akarja foganatosítani, hogy azok következményei lehetőleg magát a damaszkuszi rezsimet és ne az ártatlan szíriai lakosságot sújtsák.
A szíriai nyersolajexport 90 százaléka irányul jelenleg az Európai Unióba.

 

 


OLDALTÖRÉS: Magyarország felszólítja Aszad elnököt, hagyjon fel a civilek tömeges mészárlásával

Magyarország felszólítja Aszad elnököt, hagyjon fel a civilek tömeges mészárlásával

Magyarország felszólítja Aszad elnököt, hagyjon fel a civilek tömeges mészárlásával

Magyarország felszólítja Aszad elnököt, hagyjon fel a civilek tömeges mészárlásával

Magyarország felszólítja a szíriai elnököt és rezsimjét, hogy azonnal hagyjon fel a civil lakosság tömeges mészárlásával, "itt az idő, hogy félreálljon" - közölte kedden a Külügyminisztérium MTI-vel.

A magyar kormány arra is felszólította Bassár el-Aszad elnököt, hogy engedjen utat a demokratikus átalakulást, a szabad választásokat, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok érvényesülését célzó törekvéseknek.
Magyarország rokonszenvvel tekint a szíriai nép demokratikus fordulatot óhajtó, békés, a rezsim brutalitásával dacoló tömegdemonstrációira, ezenkívül támogatja, hogy a szíriai nép szabadon dönthessen sorsáról, választhassa meg vezetőit - közölte a tárca.

A minisztérium állásfoglalása szerint Aszad elnök mára elvesztette legitimációját, és az általa alkalmazott kíméletlen önkény hiteltelenítette folyamatos reformígéreteit is. Szíria lakossága megérdemli, hogy a demokratikus változásokra irányuló óhaja teljesüljön. Aszad elnök ennek ma útjában áll, "itt az idő, hogy félreálljon" - olvasható a közleményben.

Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen március 15. óta tartanak a tüntetések. A hatalom "fegyveres terrorcsoportokra" hivatkozva nagyszabású offenzívát indított a tiltakozás leverésére. Az ENSZ szerint a karhatalmi erők több mint 2200 embert öltek meg. Az amerikai elnök és nyugati szövetségesei múlt csütörtökön felszólították Aszadot a távozásra, és megszigorították a rendszere elleni büntetőintézkedéseket. A szíriai elnök elutasította, hogy távozzon posztjáról és óva intett egy nemzetközi beavatkozástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!