Külföld

2009.05.20. 21:52

Nemzetről és autonómiáról beszélt Orbán Viktor Erdélyben

Kézdivásárhely (MTI) - A magyar nemzet jövőbeni európai súlya a tét az európai parlamenti választásokon - mondta szerdán Kézdivásárhelyen Orbán Viktor.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Tőkés László királyhágómelléki református püspök (b) és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke (k) koccint a kézdivásárhelyi református templomban folytatott találkozójuk előtt.MTI Fotó: Mohácsi László
 
A Fidesz elnöke azért érkezett Erdélybe, hogy elkísérje Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét választási kampányára. Ez a kampány immár a magyar összefogás jegyében zajlik, amennyiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az EMNT közös jelölteket indít a június 7-én esedékes megméretésen. Ezt a listát Tőkés László vezeti, a második és a harmadik helyen az RMDSZ-es Winkler Gyula és Sógor Csaba áll.
 
A kézdivásárhelyi református templomban rendezett fórumon jelen volt a lista negyedik helyén álló - szintén az EMNT színeit képviselő - Szilágyi Zsolt. Részt vett a rendezvényen többek között Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője is.
 
A házigazda szerepét ellátó Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács RMDSZ-es elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: hisz abban, hogy a következő magyarországi választások nyomán Orbán Viktor ismét elnyeri a miniszterelnöki posztot.
 
Orbán Viktor húszperces beszédében kifejtette: a világban gyors és radikális átalakulás megy most végbe, egy korszak lezárult. A következő egy-két esztendőben fog eldőlni, hogy kinek milyen lesz a helye az új világrendben. 
Ilyen értelemben szerinte a következő harminc-negyven évben nagyobb jelentősége lesz a nemzeteknek, mint az országhatároknak. A nemzet lesz ugyanis a legnagyobb felhajtó és alkotó erő a világban, és mindenütt felértékelődik majd az autonómia ügye. 
 
A Fidesz elnöke megállapította: az elmúlt évtizedekben is azok az országok voltak a legsikeresebbek, amelyek területén erős autonómia működött. Példaként említette Olaszországot és Spanyolországot. A magyarországi helyzetről szólva hangsúlyozta, hogy ismét lezárulni készül egy korszak. Az anyaországnak ismét erősnek kell lennie, mert erős anyaország nélkül nem lehet hatékonyan képviselni a határon túli magyarság ügyét sem.

 Az elmúlt évek politikájának a vesztesei nemcsak a magyarországi, hanem a határon túli magyarok is. A hivatalos magyar politika ugyanis hátat fordított a határon túliaknak - mondta. Ennek tükrében nagyra értékelte, hogy a romániai magyar közösségen belül megteremtődött az összefogás. Tőkés László maga is örömmel nyugtázta, hogy létrejött ez az egység. Emlékeztetett, hogy 2007-ben, amikor független jelöltként indult az akkori európai parlamenti választásokon az RMDSZ-el szemben, sokan rossz szemmel nézték, hogy Orbán Viktor akkor is elkísérte őt kampányútján. Akkor más volt még a helyzet, ma viszont egy oldalon állnak azok is, akik bíráltak és akit bíráltak - mondta Tőkés.  

Azt hangoztatta: Orbán Viktor korábban sem pártoskodni jött Erdélybe, mindig is a jó ügy, a magyar nemzet ügye mellett állt ki. Az EMNT elnöke úgy értékelte az Orbán Viktor által 1998 és 2002 között vezetett kormány tevékenységét, hogy az a határok feletti nemzetegyesítésért fáradozott. 

Úgy vélekedett, hogy meg kell valósítani "a második rendszerváltást", vagyis a politikai rendszerváltás után végig kell vinni a nemzeti rendszerváltozást is. Eddig ugyanis inkább a posztkommunistákkal kellett hadakozni. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan el fognak bánni velük. Mostanra megérett a helyzet, hogy a kárpát-medencei magyarság végre összefogjon - hangoztatta Tőkés László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!