Külföld

2009.05.04. 20:41

Obama is az offshore cégekre és a kedvezménykre vadászik

Washington - Barack Obama amerikai elnök hétfőn közölte: kormánya azt tervezi, hogy megvonja a külföldön munkahelyeket teremtő cégek adókedvezményeit és felkutatja azokat az adókerülőket, akik offshore adóparadicsomokba rejtőztek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az amerikai kormány a válság ellenére sem szeretné tovább tűrni azokat a kedvezményeket, amelyek adóelkerülést tesznek lehetővé, és munkahelyek exportját ösztönzik - mondta.
 
Az Obama-adminisztráció a törvénymódosításoktól 210 milliárd dollár extra adóbevételt remél tíz év alatt. Az amerikai székhelyű multinacionális vállalatok ellenzik a módosításokat, mondván, hogy azok rontanák a versenyképességüket.

A tervezett változtatások szerint a külföldön profitot termelő vállalatok nem írhatnák le adójukból a hazai költségeket. Ezzel csökkenteni akarják az amerikai cégek érdekeltségét abban, hogy tevékenységüket vagy annak egy részét külföldre telepítsék. A kormány ezenkívül 800 új alkalmazottal kívánja bővíteni az adóhatóság állományát az adótörvények alaposabb betartatására.

Az elnök elmondta: a jelenlegi törvények lehetővé teszik, hogy azok a cégek kevesebb adót fizessenek, amelyek például az indiai Bangalore-ban létesítenek munkahelyeket, mint azok, amelyek a New York állambeli Buffalóban. A tervek szerint a 2011-ben életbe lépő új szabályozás, amelyhez a kongresszus jóváhagyására is szükség lesz, ezen változtatna.

Közölte, hogy felkutatják az adókerülőket, és meg akarják akadályozni, hogy az amerikai vállalatok úgy kerüljék el az adózást, hogy a profitot külföldön tartják. Nagyobb átláthatóság megteremtését szorgalmazta azon amerikai bankszámlák terén, amelyek az olyan hírhedt adóparadicsomokhoz köthetők, mint például a Kajmán-szigetek. 

A kormány kötelezné a pénzintézeteket, hogy a jelenleginél több információt osszanak meg az Egyesült Államok adóhatóságával amerikai ügyfeleikről; egyebek mellett így akadályoznák meg, hogy a gazdagok offshore számlákon keresztül kerülhessék el az adózást. Az Obama-kormány ezenkívül megszigorítaná a külföldi beruházásokkal kapcsolatos jelentési kötelezettségeket, valamint a külföldi bankszámlákról nem jelentőkkel szembeni büntetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!