Külföld

2010.08.20. 06:04

Obama megkezdte 10 napos szabadságát

Barack Obama elnök csütörtök délután családjával együtt megérkezett Martha's Vineyard szigetére, hogy megkezdje 10 napos szabadságát.

MTI

Az elnöki különgép a parti őrség egyik Cape Cod-i repterén szállt le, ahonnan az "első család" helikopterrel folytatta útját a szigetre.
   
Bill Burton fehér házi szóvivő szerint az elnök egy fárasztó évkezdet után és a novemberi félidős kongresszusi választások előtt szeretné "feltölteni az elemeit". Washingtonból való távozása előtt - amelyet egy háromnapos pénzgyűjtő kampánykörút előzött meg - Barack Obama csütörtökön még bírálta a republikánusokat, amiért azok a szenátusban meggátolták, hogy megszavazzák a kisvállalkozásoknak szánt segélycsomagot.
   
A Massachusetts állam partjainál fekvő Marha's Vineyard az amerikai keleti parti elit köreinek kedvelt üdülőhelye. Az elnök felesége, két lánya és Bo kutya társaságában Chilmarkban, a patinás Kék Kócsag Farmon szállt meg.
   
Tervei szerint az elnök minden nap edz, hogy formában tartsa magát. Szóvivője elmondta, hogy Obama úszik, túrázik és golfozik majd. Korábbi bejelentés szerint azonban, minden eshetőségre számítva, magával vitte a szigetre terrorelhárítás-ügyi szakértőjét, John Brennant, valamint két másik közeli tanácsadóját, Valerie Jarrettet és Pete Rouset is.
   
Korábban ugyanis két szabadságát is váratlan események zavarták meg: a tavaly december végi - január elejei hawaii kikapcsolódása közben, karácsonykor kapott hírt arról , hogy egy nigériai férfi megpróbált merényletet elkövetni egy Detroitba tartó utasszállító gép ellen. Tavalyi Martha's Vinyard-i üdülését Edward Kennedy szenátor halála árnyékolta be.
   
Az elmúlt években megnőtt amerikai elnöki vakációk iránti érdeklődés. Ismertté vált például, hogy Bill Clinton, hogy közvélemény-kutatást végeztetett arról, hogy hol lesz a legjobb nyaralnia.
   
George W. Bush-sal kapcsolatban Mark Knoller, a CBS riportere kiszámolta, hogy nyolcéves elnöksége alatt összesen 879(!) napig volt szabadságon. Bush texasi ranchát, a Préri Kápolnát, ahová nyaranta stábjának több tucatnyi tagját is magával vitte, el is nevezték Western Fehér Háznak.
   
Bírálói Obamát tavaly és idén egyaránt elmarasztalták amiatt, hogy a gazdasági válság közepette épp az elegáns Martha's Vinyardot választotta. Amiatt is kérdőre vonták, hogy a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófa nyomainak eltakarítása után miért nem Floridában pihen. Az elnök részben emiatt ruccant le oda a múlt hétvégén egy 27 órás mini-vakációra.
   
Obama idén eddig öt alkalommal volt szabadságon, igaz mindannyiszor csak rövid ideig. Eddig összesen 20 napot pihent és nem kísérte el felségét az ellenzék és a konzervatív sajtó által sokat bírált, spanyolországi utazására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!