Külföld

2009.09.30. 14:28

Óceániai földrengés: újabb cunamiriadó, tovább nő az áldozatok száma (fotóval)

Apia/Auckland - Újabb cunamiriadót rendeltek el helyi idő szerint kedden a szamoai hatóságok a néhány órával korábbi pusztító szökőár után - közölte egy helyi lakos a francia hírügynökséggel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A természeti csapás legalább 113 halálos áldozatot követelt a térségben, ahol számos falut és szállodást elpusztított.

A több mint 200 ezer lakosú független Szamoán 84 ember veszett oda, az Egyesült Államokhoz tartozó, 65 ezer lakosú Amerikai Szamoán 22-en haltak meg, a közeli Tonga szigetén pedig hét emberéletet követelt a katasztrófa. Szamoán továbbra is több tucatnyi embert tartanak nyilván eltűntként.

Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Amerikai Szamoát. Amerikai Szamoán Pago Pago városára több mint másfél méteres szökőár csapott le, a fővárosban, Apiában 70 centiméteres volt az árhullám az NOAA amerikai meteorológiai intézet szerint. Egyes szemtanúk szerint több méter magas árhullám érte el a szigeteket.

A cunami több falut is gyakorlatilag elsöpört, és helyenként a parttól egészen mélyen a szárazföld belseje felé, 800 méterre is elért. Több ezren maradtak fedél nélkül. Szakértők szerint mindezzel együtt jól működött a szökőár-előrejelző rendszer, a lakosok túlnyomó többsége időben biztonságos helyre tudott menekülni.

A szökőárt 8-as és 8,3-es erősségű földrengés előzte meg közép-európai idő szerint kedden 19 óra 48 perckor 200 kilométerrel délnyugatra Apiától. A tenger alatti földmozgás miatt Szamoától Új-Zélandig szerte a térségben - Tongán, Tuvalun, Kiribatin, a Fidzsi-szigeteken és a Salamon-szigeteken - szökőárriadót rendeltek el, de ezt később lefújták.

Japánban bejelentették: arra számítanak, hogy félméteres árhullám érkezik oda, ezért szintén figyelmeztetést adtak ki, de később lefújták. Az új-zélandi partokat mintegy félméteres árhullám érte a földrengés után néhány órával.

Szabó Miklós, Magyarország tiszteletbeli konzulja az új-zélandi Aucklandben az MTI-nek telefonon elmondta: nem tud arról, hogy magyar állampolgárnak baja esett volna a szamoai szökőárban. Sem a hatósági jelentésekben nem szerepel magyar áldozat, sem a külképviselethez nem fordultak magyarok segítségért a katasztrófa nyomán.

Forrás: MTI/AP/AFP/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!