Külföld

2011.01.01. 10:48

Öngyilkos merénylet egy alexandriai kopt keresztény templom ellen

Robbanás ölt meg legalább 17 hívőt szombatra virradó éjjel az észak-egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény temploma előtt.

MTI

Az egyiptomi  belügyminisztérium közleménye szerint a támadást egy külföldről támogatott öngyilkos merénylő hajtotta végre.

Az egészségügyi tárca legfrissebb közlése szerint további 70-en sebesültek meg a robbanásban, amely testrészeket csonkolt, autókat gyújtott fel és ablakokat zúzott be. A korábbi hírek legkevesebb 21 halálos áldozatról szóltak.  A merénylet nyomán feldühödött keresztények tüntettek és tűztek össze a kivezényelt rendőrökkel a helyszínen szombat délelőtt.
   
A robbantás elkövetését egyelőre senki sem vállalta, de két hónapja az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnya támadásokkal fenyegette meg az egyiptomi koptokat.
   
Hoszni Mubarak elnök televíziós üzenetében megígérte, nem hagyja, hogy a terroristák destabilizálják Egyiptomot, vagy ellentétet szítsanak az ország lakosságának tíz százalékát adó keresztények és a többségi muzulmánok között. Hozzátette: a támadás "külföldi kezek beavatkozásának bizonyítékát viseli magán". Az államfő "felszólítja Egyiptom gyermekeit - a koptokat és a muzulmánokat -, hogy fogjanak össze a terrorizmus erőivel és mindazokkal szemben, akik meg akarják ingatni a haza biztonságát, stabilitását és gyermekeinek egységét" - írta korábban a hivatalos Mena hírügynökség.
   
A detonáció éjfél után mintegy fél órával következett be, amikor befejeződött a Szidi Besr negyed Szentek (al-Kiddisszine) templomában megtartott újévi istentisztelet, s távozni kezdett a mintegy ezer résztvevő.


    November elején a nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára a bagdadi katolikus Miasszonyunk-templom ellen október 31-én elkövetett támadást, amelyben 46 túsz - köztük két pap -, valamint 7 rendőr és 5 merénylő vesztette életét, s több mint hetvenen megsebesültek. A csoport azt is bejelentette: lejárt a határideje annak az ultimátumnak, amelyet az egyiptomi kopt egyháznak adtak két muzulmán hitre áttért nő szabadon bocsátására - akiket állítólag egyiptomi kolostorokban tartanak fogva -, ezért immár "törvényes célpontoknak" tekinti a keresztényeket.
   
A 79 milliós Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény, s évek óta feszült a viszonyuk az ország muzulmán többségével, ugyanakkor egy emberi jogi aktivista szerint az éjjel bekövetkezett tragikus eseményhez hasonló, súlyos felekezeti alapú támadás nem történt Egyiptomban az elmúlt néhány évben.
   
Szombat délelőtt feldühödött keresztények tüntettek és tűztek össze a kivezényelt rendőrökkel a merénylet helyszínén.
   
A több tucatnyi tüntetőt többször is a botokkal felszerelt és könnygázt is bevető rohamrendőrök tartották vissza attól, hogy a kordont megbontva megközelítsék az éjjel megtámadott templomot. A zavargók kövekkel dobálták a rendőröket az utca túloldaláról, s bezúzták a közelben parkoló autók ablakait. Mások egy nagy keresztet emeltek a magasba, amelyre az áldozatok ruházatának véres foszlányait aggatták.
   
A kopt egyház tisztségviselői, köztük III. Senuda pápa maga is megpróbálta csitítani a hangulatot, de eredménytelenül.
   
A tüntetők közül egyesek a kormányt tették felelőssé a történtekért. "A kormány is benne van - hangoztatta egy negyvenes éveiben járó kopt hívő. - Meg akarják törni a koptokat. Tudják, hogy a koptok nem szeretik Gamal Mubarakot" - tette hozzá, az idős egyiptomi elnök gyakran utódként emlegetett fiáról beszélve. Egyiptomban idén szeptemberben tartanak elnökválasztást.
   
Az egyiptomi belügyminisztérium a délelőtt közleményt adott ki, amely szerint a terrorcselekményt "valószínűleg" egy "külföldi elemek" által támogatott öngyilkos merénylő követte el. "A merénylet helyszínének vizsgálata alapján valószínű, hogy a felrobbant bombát a testén viselte egy öngyilkos merénylő, aki maga is életét vesztette" - áll a közleményben, amely nem tesz említést arról a korábbi feltételezésről, miszerint a támadók egy robbanóanyaggal megrakott autót repítettek volna a levegőbe a templom bejárata előtt. A helyben készült pokolgépet a belügyi tárca közlése szerint fémdarabokkal töltötték meg, hogy növeljék a robbanás pusztító hatását. A robbantás körülményei, valamint a terrorcselekményeknél világszerte és a térségben leginkább alkalmazott módszerek arra utalnak, hogy a támadást nyilvánvalóan külföldi elemek tervelték ki és hajtották végre - áll a közleményben.
   
A damaszkuszi kormány egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője elítélte a merényletet, és úgy vélekedett, hogy az "Egyiptom és a többi arab ország nemzeti egysége és vallási pluralizmusa ellen irányult".
   
Fuád Tual, Jeruzsálem latin pátriárkája "bátorságra" és hitük megtartására szólította a közel-keleti keresztényeket. Ugyanakkor elismerte, hogy az alexandriai "mészárlás" megkérdőjelezi minden erőfeszítésüket és reményüket. A Közel-Kelet és különösen a Szentföld keresztényeinek fokozódó kivándorlását említve azt mondta, hogy az "veszteség az egész világegyház, de a muzulmánok és a zsidók számára is".
   
Néhány órával a merénylet után XVI. Benedek pápa hagyományos újévi istentiszteletén a leghatározottabban elítélte a - mint fogalmazott - mindenekelőtt a keresztényekkel szemben alkalmazott diszkrimináció és intolerancia minden formáját.
   
A Honoluluban vakációzó Barack Obama amerikai elnök szombaton határozottan elítélte az Egyiptomban - illetve péntek este Nigériában egy laktanya ellen - elkövetett "felháborító robbantásos merényleteket", s az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Kairót és Abuját is. Az amerikai elnök az Egyesült Államok nevében mély részvétét nyilvánította a halálos áldozatok családjainak.

OLDALTÖRÉS: Az első beszámolók

Az első beszámolók

Az első beszámolók

Az első beszámolók

Hoszni Mubabarak elnök a terrorizmussal szembeni egyéges fellépésre szólította fel Egyiptom muzulmán és keresztény lakosságát, válaszul arra, hogy szombatra virradó éjjel 21 ember halálát okozta egy autóbombás merénylet az észak-egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény templománál.

Hoszni Mubarak elnök egész éjjel figyelemmel kísérte a terrorcselekménnyel kapcsolatos fejleményeket - jelentette a hivatalos Mena hírügynökség.
  
Az államfő "felszólítja Egyiptom gyermekeit - a koptokat és a muzulmánokat -, hogy fogjanak össze a terrorizmus erőivel és mindazokkal szemben, akik meg akarják ingatni a haza biztonságát, stabilitását és gyermekeinek egységét" - tette hozzá a hírügynökség.
   
Mubarak egyúttal utasítást adott a vizsgálatok felgyorsítására, hogy mielőbb feltárhassák, ki áll a robbantás mögött.
   
Az alexandriai merényletnek a 21 halálos áldozaton túl a legfrissebb jelentések szerint további 43-an sebesültje van - közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium.
   
A detonáció éjfél után mintegy fél órával következett be, amikor távozni kezdtek az résztvevők az alexandriai Szidi Besr negyed Szentek (al-Kiddisszine) templomában csaknem ezer hívő jelenlétében megtartott újévi istentiszteletről.
   

A templom bejárata előtt egy teljesen kiégett gépkocsit maradt a robbanás után. Egy szemtanú az On-TV helyi kereskedelmi televíziónak azt mondta: látta, amint az autóval férfiak érkeztek a templom elé, ott leállították a kocsit, majd sietve távoztak. Az autó kisvártatva felrobbant.
   
A merénylet annyira felbőszítette a hívőket, hogy kőzáporral fogadták a kiérkező rendőröket, és megdobáltak egy közeli mecsetet is. Szombat reggel elkeseredett keresztények tucatjai tüntettek a templom előtt.
   
A robbantás elkövetését egyelőre senki sem vállalta, de két hónapja az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnya támadásokkal fenyegette meg az egyiptomi koptokat.
   
"Ha a püspök két perccel hamarabb fejezi be a misét, még borzasztóbb vérfürdő lett volna" - mondta kórházi ágyán egy sebesült fiatal nő a francia hírügynökségnek. A leginkább azonban az aggasztotta a fiatal családanyát, hogy "a biztonsági erők semmit sem tettek, és hagyták leparkolni azt az autót a templom előtt a hatóságok minden tiltása ellenére", az al-Kaida fenyegetései után.
   
November elején a nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára a bagdadi katolikus Miasszonyunk-templom ellen október 31-én elkövetett támadást, amelyben 46 túsz - köztük két pap -, valamint 7 rendőr és 5 merénylő vesztette életét, s több mint hetvenen megsebesültek.
   
A csoport azt is bejelentette: lejárt a határideje annak az ultimátumnak, amelyet az egyiptomi kopt egyháznak adtak két muzulmán hitre áttért nő szabadon bocsátására - akiket állítólag egyiptomi kolostorokban tartanak fogva -, ezért immár "törvényes célpontoknak" tekinti a keresztényeket.
   
A 79 milliós Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény, s hosszú évek óta feszült a viszonyuk az ország muzulmán többségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!