Külföld

2010.11.08. 20:18

Orbán Viktor: a Duna-stratégia nagy lehetőség a térség számára

A Duna menti együttműködés nagy lehetőség Közép-Európa egésze számára, mert az együttműködés új lehetőségeket teremt a térségben a biztos és fenntartható gazdasági növekedés beindításához, valamint új munkahelyek teremtéséhez - mondta hétfőn Bukarestben Orbán Viktor 14 ország csúcstalálkozóján. A résztvevők politikai nyilatkozatban erősítették meg szándékukat a Duna-stratégia megvalósítására.

MTI

A magyar miniszterelnök kulcsszereplője volt a találkozónak, hiszen Magyarország a jövő év első felében tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és a megoldandó feladatok között a Duna-stratégia előkelő helyen szerepel. 
   
A vendéglátó Románia képviseletében Traian Basescu román államfő és Emil Boc miniszterelnök, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország,  Horvátország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna vezető politikusait. Lengyelország megfigyelőként volt jelen.
   
Orbán Viktort Traian Basescu is fogadta.
   
A magyar kormányfő a csúcstalálkozón hangsúlyozta: a józan észre épülő megegyezésekre, kölcsönös felelősségvállalásra van szükség. A közép-európai országoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a közös fejlesztési programok nyomán a kis- és középvállalkozók a térség egészében a gyorsuló fejlődés hajtóerejét adhassák.
   
A magyar miniszterelnök a találkozó után Emil Boc-kal tartott közös sajtóértekezletén, majd az MTI-nek nyilatkozva is kifejtette Magyarország álláspontját. Úgy vélekedett: a Duna-stratégia igazi európai sikertörténet lehet. A vállalkozás munkahelyek százezreinek a megteremtésére is esélyt ad, ezért a magyar nemzetgazdasági fejlesztési stratégiával teljes egészében összhangban van - mondta. 
   
Ha Magyarország a románokkal együttműködve sikerre tudja vinni a Duna-stratégiát, az a román-magyar kapcsolatokat is erősíti - mondta Orbán Viktor, aki szerint ez a határokon túl élő magyarok számára is munkahelyet, megélhetést, magasabb életszínvonalat biztosíthat. 
   
"Nem adjuk fel azokat a nagy elképzeléseket, amelyek részben az autonómiához, részben az oktatáshoz vagy az anyanyelvhasználathoz, vagyis általában a nemzeti lét feltételeihez kötődnek" - fűzte hozzá a miniszterelnök. 
   
Mint hangsúlyozta, Magyarország küldetésének érzi, hogy a következő fél év során minden erejével segítse Románia schengeni csatlakozását. 
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon olyan politikai stabilitás alakult ki, amely példa nélküli Európában. A politikai stabilitást Magyarország arra fogja felhasználni az EU soros elnökeként, hogy a lehető legtöbb energiát mozgósítsa az európai ügyek érdekében - szögezte le Orbán. 
   
A társadalmi-gazdasági fejlődésnek, a szállítási útvonalak és az energiaellátás biztosításának, a környezetvédelemnek és a kockázati tényezők kezelésének a szempontjait egyaránt hangsúlyozták a Duna-csúcstalálkozó résztvevői hétfőn elfogadott politikai nyilatkozatukban.
   
A Bukaresti Nyilatkozatban a térség államai határozottan kinyilvánítják szándékukat, hogy az Európai Unió égisze alatt megvalósítják a Duna-stratégiát. Leszögezik, hogy a Duna térsége kulcsfontosságú az ott élő népek, helyi közösségek jóléte és boldogulása szempontjából, ezért azt összehangolt módon, az EU pénzügyi forrásainak hatékony felhasználásával kell fejleszteni a jövőben. A regionális szintű együttműködést az érintett államok a szállításra, a közlekedésre, az energiarendszerek összekapcsolására, a környezetvédelemre, a víztartalékok megőrzésére és a kockázati tényezők kezelésére egyaránt ki akarják terjeszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!