Külföld

2012.03.06. 10:44

Orosz elnökválasztás: több mint 600 tüntetőt vettek őrizetbe

Több mint hatszáz tüntetővel szemben intézkedett a rendőrség a hétfői moszkvai és szentpétervári ellenzéki megmozdulásokon. A tiltakozások folytatódnak - közölték a szervezők.

MTI

Borisz Nyemcov egykori miniszterelnök-helyettes, a Szolidaritás mozgalom társelnöke kedden nyilvánosságra hozta az őrizetbe vett ellenzéki tüntetők listáját. Eszerint legalább ötszáz embert vittek el a rendőrségi rabszállító teherautókkal, közük az engedély nélküli akciók fő szervezőit: Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális párt vezetőjét és Alekszej Navalnij ügyéd-bloggert is. A szervezők közé tartozó Szerzs Konsztantyinovot megverték a rendőrök - állítja Nyemcov. A belügyi sajtószolgálat közlése szerint 250 főt vettek őrizetbe Moszkvában, de már éjszaka el is engedték őket.

Hétfőn Novoszibirszkben és Szentpéterváron is utcára vonultak az elnökválasztás eredménye és a hatalom ellen tüntetők. A Néva parti nagyvárosban a rendőrség keddi közlése szerint a 800 tüntetőből 370-et vettek őrizetbe, és 380 személy ellen eljárást indítottak. Egyikük, egy 21 éves egyetemista Molotov koktélt dobott az egyik rendőrségi járműre, amelyet azonban nem ért komolyabb kár.

A Moszkvában őrizetbe vett tüntetők pénzbüntetésre számíthatnak, a szervezőkre akár tizenöt napi elzárás is várhat. Navalnijnak március 15-én kell megjelennie a bíróság előtt.

 

 

A rendfenntartók, ahogy a Dozsgy tévé élő közvetítése is bizonyította - keményen léptek föl az engedély nélkül tiltakozókkal szemben. Ilja Ponomarjov parlamenti képviselő munkatársa, Aljona Popova a Twitteren közölte, hogy az OMON karhatalmi egység erőszakos fellépése során eltört a karja.

Mihail Prohorov elítélte a rendőri beavatkozást, mert szerinte a tüntetés békés volt. A milliárdos üzletember, aki a harmadik legtöbb szavazatot kapta a vasárnapi elnökválasztáson hétfőn este felszólalt a Puskin téri megmozduláson, de a résztvevők kifütyülték, miután előzőleg elfogadta a választáson fölényes győzelmet arató Vlagyimir Putyin kormányfő ellenzéki jelölteknek szóló meghívását.

Kedden a nyugat-szibériai Tyumenyben körülbelül 300 fő részvételével a hideg ellenére is tüntettek az elnökválasztásnak az ellenzék szerint csalásokkal meghamisított eredménye ellen.

Moszkvában már a következő, március 10-i tiltakozó megmozdulást szervezik a parlamenten kívüli ellenzék képviselői - mondta el Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!