Külföld

2009.12.02. 12:22

Orosz titkosszolgálat: Afganisztánban nincs győzelem a drogtermelés elleni harc nélkül

Az orosz sajtó szerdán szűkszavúan ismertette Barack Obama amerikai elnök döntését az Afganisztánban lévő amerikai erők növeléséről, a kábítószer-forgalom ellenőrzésével foglalkozó orosz szövetségi szolgálat pedig sietett újra hangsúlyozni: a létszám növelése nem hozhat eredményt, ha a kontingenst nem hatalmazzák fel a mákültetvények és droglaboratóriumok megsemmisítésére.

MTI

A Kommerszant című lap úgy vélte, hogy a döntés komoly kockázatokat hordoz Barack Obama elnök számára, aki egyik prioritásának tekinti az afganisztáni helyzet stabilizálását. A cikk szerint a döntés az Afganisztánban lévő erők vezetése és a létszám növelésének ellenzői közötti kemény alkudozás árán jött létre. "Obama nem merte figyelmen kívül hagyni Stanley McChrystal, az afganisztáni kontingens parancsnokának figyelmeztetését, hogy a létszámnövelés nélkül az amerikai erők vereségre vannak ítélve, de csupán a tábornok minimális követelését elégítette ki" - írta a lap.

Hozzátette: a döntést azonban bírálják a republikánusok és befolyásos demokraták is; a republikánusok a létszám nagyobb arányú növelését akarták elérni, a demokraták pedig úgy vélik, a növelés megengedhetetlen - részben az Amerikában uralkodó háborúellenes hangulat miatt, de főleg azért, mert Hamid Karzai afganisztáni elnök nem megbízható partnere az Egyesült Államoknak. 

A kábítószer-kereskedelem ellenőrzésével foglalkozó orosz szövetségi szolgálat (FSZKN) azonban közvetlenül Obama bejelentése előtt újra hangsúlyozta, hogy önmagában az afganisztáni kontingens növelése nem hozhat eredményt. Nem lehet legyőzni a terrorizmust, ha nem hatalmazzák fel a kontingenst a mákültetvények és droglaboratóriumok megsemmisítésére, márpedig e tekintetben az utóbbi időben nem történt előrelépés.
   
Az FSZKN neve mellőzését kérő egyik vezetője kedden este úgy nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek, hogy mint eddig, most is a világ herointermelésének mintegy 90 százalékát Afganisztánban állítják elő, s "az amerikai egységek nem fordítottak kellő figyelmet a kábítószer-problémára, nem látható a drogtermelés és -forgalmazás elleni szisztematikus fellépés sem az Afganisztánban lévő amerikai, sem más kontingensek részéről". 
   
Oroszországban mintegy 2,5 millió kábítószerfüggőt tartanak nyilván, évente 30 ezer ember veszti életét a függőség következtében, s a felhasznált heroin teljes egészében Afganisztánból érkezik a közép-ázsiai országokon át.

Horváth Júlia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!