Külföld

2012.02.17. 13:04

Őrült: egy vékony kötélen a Niagara felett

Átkelhet kötélen járva a Niagara vízesés felett egy amerikai férfi: megkapta a szükséges engedélyeket mind az Egyesült Államoktól, mind Kanadától.

MTI

A két ország határán lévő vízesés felett több mint száz éve nem "járt" senki, illetve nem kísérletezett hasonló vakmerőséggel. A mostani vállalkozó neve Nik Wallenda, 33 éves, és várhatóan nyáron járja végig a bő fél kilométer hosszú kötélen az utat. Pontos terveivel március végére kel elkészülnie. A kötél anyaga drót lesz, átmérője 5 centi, és darukhoz rögzítik a szakadék két oldalán. Mélypontján 21 méterre lesz a vízesés felett. Mivel a Niagara hasadéka - a tetejénél - 50 méter mély, így a férfi legalább 30 méter (tíz emeletnyi) szintkülönbséget mászik meg útja második felén. Az elsőn ugyanakkor lefelé halad.

 

 

A próbálkozást a Discovery tévécsatorna élőben közvetíti.

Wallenda kérelmét elsőször határozottan elutasította a Niagara Park kanadai bizottsága, ám szerdán mégis egyhangúlag megszavazta az engedélyt kikötve, hogy húsz évente csak egyszer történhet hasonló mutatvány.

Amerikai oldalról már tavaly szeptemberben jóváhagyták a dolgot, New York állam kormányzója egy évet adott Wallendának.

A férfinak amúgy a vérében van a kötéltánc családi kötelék révén: cirkuszos família leszármazottja, felmenői hét nemzedék óta űzik ezt a mesterséget, így aztán maga a Wallenda név is "kötelez". Nik kétévesen már tudott kötélen járni, és hat esztendősen kezdett álmodozni arról, hogy egyszer átsétál a Niagara felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!