Külföld

2010.04.13. 15:24

Orvoshiány várható az Egyesült Államokban

Jelentős orvoshiány várható az Egyesült Államokban, ahol az újonnan elfogadott egészségügyi reformtörvény következtében az elkövetkező években milliókkal fog bővülni a betegek száma - írta a keddi The Wall Street Journal.

MTI

Az amerikai orvosi egyetemek nem képesek tartani ezt a tempót, 15 éven belül 150 ezer orvossal kevesebb lesz a szükségesnél - közölte az Amerikai Orvosi Egyetemek Szövetségének (AAMC) becslését az újság.
   
A hiány annak ellenére ki fog alakulni, hogy a kórházak és az orvosi oktatási intézmények mindent megtesznek ennek elkerülésére. Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 954 ezer orvos dolgozik.
   
A legnagyobb igény általános orvosokra lesz. Az új törvény szerint a betegellátásban a jelenleginél nagyobb szerep jut majd a házi orvosoknak, belgyógyászoknak és gyerekorvosoknak.
   
Az országban 352.908 általános orvos működik, és a várakozás szerint 2020-ig további 45 ezerre lesz szükség. Az egyetemeken az általános orvosnak tanuló diákok száma 2002 és 2007 között viszont negyedével csökkent.
   
A The Wall Street Journal megállapította: az orvoshiány a betegellátás körének csökkenéséhez fog vezetni, és a betegeknek hosszabb várakozási időkkel kell számolniuk.
   
Az AAMC úgy becsüli, hogy az újonnan nyílt orvosi egyetemek, a tanulmányaikat megkezdő diákok számának növekedése ellenére legalább tíz évre lesz szükség a várható orvoshiány enyhítéséhez.
   
A külföldön tanult orvosok elvben segíthetnének a probléma orvoslásában, de velük az a gond, hogy nekik is teljesíteniük kell a pályakezdők számára előírt úgynevezett rezidensi kötelezettséget. Az Egyesült Államokban az orvosoknak legalább három évig rezidensként, vagyis gyakorló orvosként - kórházakban szakorvosok felügyeletével - kell dolgozniuk, mielőtt önálló orvosokká válhatnak. Az idei rezidensi állások 13 százalékát külföldön tanult nem amerikai állampolgárok töltötték be.

Hofer László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!