Külföld

2009.05.07. 23:40

Ötezer házat fenyeget a bozót- és erdőtűz Kaliforniában

Santa Barbara - Bozót- és erdőtüzek pusztítanak a Csendes-óceán partján fekvő népszerű kaliforniai üdülőhely, Santa Barbara közelében.

MTI



Óriási lángnyelvek közelednek egy családi házhoz a kaliforniai Santa Barbarában 2009. május 6-án, amikor második napja pusztít erdőtűz a dél-kaliforniai város fölötti domoldalon. A katasztrófa miatt több ezer embert költöztettek ki otthonukból. (MTI/EPA/Keith D. Cullom)

A gyorsan terjedő lángok miatt 5430 házból kell átmenetileg kiköltöztetni a lakókat, ami becslések szerint mintegy 14 ezer embert érint - közölték csütörtök reggel az amerikai hatóságok. Mostanáig egy 80 hektáros területet perzseltek fel a lángok. Jelenleg több mint 800 tűzoltó vesz részt az oltásban, de a helyi hatóságok további 1300 fős erősítést kértek. A tűz megfékezését erős, helyenként 80 kilométer/órás sebességet elérő széllökések nehezítik.
 
A helikopterekről készített tv-felvételek alapján számos lakóház égett porrá, és emberek ezrei menekülnek a térségből. Az anyagi károk nagyságáról egyelőre becsült adatok sincsenek. A heves szél szerdán rövid idő alatt felszította a lángokat a Santa Barbara mögötti lankás vidéken. Hivatalos adatok szerint szerda estig 1,6 négyzetkilométeres terület égett le, és egy körzetet teljesen kiürítettek: több mint 8000 embert evakuálták. A Los Angeles Times legalább egy tucat ház megsemmisüléséről számolt be.
 
Arnold Schwarzenegger kormányzó szükségállapotot hirdetett ki, hogy gyorsan átcsoportosíthassa a szükséges pénzeszközöket és emberi erőforrásokat a természeti csapás elleni küzdelemre, amelyhez a szövetségi hatóságok anyagi támogatását is kérte.
 
Legutóbb alig hat hónapja pusztított tűzvész a térségben: akkor 200 ház vált a lángok martalékává a 90 ezres lakosú Santa Barbarában és a szomszédos Montecitóban. Santa Barbara 160 kilométernyire nyugatra fekszik Los Angelestől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!