Külföld

2012.01.16. 09:35

Patkányok szállták meg Montecristot

Nagytestű fekete patkányok költöztek Tirrén-tengeren levő Montecristo szigetére.

MTI

A természeti oázisként védett, tíz négyzetkilométeres szigetet eddig a turistáktól óvták, most viszont a látogatók hajóival érkezett patkányoktól féltik, amelyekből már minden négyzetméterre jut egy.

A megoldásnak tűnő patkányirtásnak támogatói és ellenzői is akadnak.

Huszonhat tonna patkánymérget akarnak repülőkkel szétszórni a szigeten, így terület gyalog megközelíthetetlen részébe is jutna belőle. "Ez a módszer eredményre vezetett a patkányok által ugyancsak ellepett Giannutri szigetén is, miközben a többi állatra, növényre nem veszélyes" - nyilatkozta a sajtónak Franca Zanichelli, a toszkánai tengeri természeti park igazgatója.

Más véleményen vannak az állat- és természetvédők, akik attól tartanak, hogy a nagy mennyiségű méreg bekerül a tengerbe és az élelemláncba is. Ezért azt javasolják, hogy a repülőkkel inkább szállítsák el az összefogott patkányokat. Montecristót évente háromezer turista keresi fel. A szigeten egyedül egy parkőr él a családjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!