Külföld

2012.01.19. 15:38

Puccskísérletet hiúsítottak meg Bangladesben

Vallási radikálisok és nyugdíjazott katonatisztek által előkészített katonai hatalomátvételt hiúsított meg a bangladesi hadsereg - jelentette be a szervezet szóvivője csütörtökön.

MTI

A szóvivő szerint a "gyalázatos összeesküvés" tervéről a hadsereg konkrét bizonyítékokkal rendelkezik. Ezek alapján 16 nyugdíjazott és jelenleg is szolgáló katona készült a bangladesi polgári kormány megdöntésére. A tisztek, akiket külföldön élő bangladesiek bujtottak fel az államcsínyre, állítólag a hadseregben uralkodó, általuk is osztott radikális muszlim vallási nézeteket kihasználva akarták rávenni kollégáikat a demokratikus vezetés megdöntésére.

Az ügyben két leszerelt katonát, egy őrnagyot és egy alezredest őrizetbe vettek, míg egy harmadik, szökésben lévő tisztet köröznek. A hadsereg tájékoztatása szerint a vádlottakat hadbíróság elé állítják, a közeljövőben pedig további letartóztatások várhatók.

Bangladest függetlenségének négy évtizede során számos államcsíny rázta meg. Legutóbb 2009-ben a határőrök lázadtak fel a kormány ellen, és az azt megelőző években is folyamatos politikai instabilitás uralkodott az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!