Külföld

2010.09.19. 12:34

Rakétával játszottak, életükkel fizettek a gyerekek

Nyolc gyerek halálát okozta egy rakéta vasárnap az észak-afganisztáni Kunduz tartományban, mert játszottak a falujuk területén hagyott lövedékkel, és az közben felrobbant - közölte egy körzeti közigazgatási vezető.

MTI

Az eset Kunduznak egy olyan körzetében történt, amelyben a tálib lázadók a szombati parlamenti választások idején - azok megzavarására - számos támadást hajtottak végre szavazóhelyiségek ellen.
   
A közigazgatási vezető szerint a gyerekek közül hét már a helyszínen meghalt, a nyolcadik pedig aközben, hogy sebesülése ellátására elszállították. A rakéta vagy nem robbant fel becsapódása után, vagy felhasználatlanul otthagyták a helyszínen - tette hozzá.
   
A fel nem robbant lövedékek és aknák - a három évtizede tartó afganisztáni háború keserű öröksége - több ezer ember halálát vagy sebesülését okozták már. Az országban több mint 650 négyzetkilométernyi aknamező van még. Az ENSZ szerint csak ennek az évnek az első öt hónapjában több mint 11 ezer személy elleni aknát és 380 ezer egyéb robbanóanyag-maradványt ártalmatlanítottak. S miközben a különböző aknamentesítő szolgálatoknak még mindig rengeteg munkát jelentenek a múlt háborús relikviái, az afganisztáni nemzetközi erők és a tálibok közötti harcokban hátramaradt robbanóanyagok is egyre újabb feladatokat adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!