Külföld

2011.04.23. 07:45

Rendőrök megostromoltak egy tibeti kolostort

Két ember meghalt Tibetben, amikor a kínai rendőrség megostromolt egy buddhista kolostort az autonóm tartomány nyugtalan nyugati térségében - közölte szombaton egy emberi jogi szervezet.

MTI

   
Az amerikai székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért jelentése szerint a több éve tartó feszültség és erőszak egyik legsúlyosabb incidense történt csütörtök éjjel, amikor a Kirti kolostort és annak 2500 lakóját blokád alatt tartó kínai rendőrség megrohamozta az épületeket. A jelentés szerint a rendőrök 300 szerzetest ismeretlen helyre hurcoltak, és két falusi lakost, akik megpróbálták ezt megakadályozni, megöltek.
   
A Kirti kolostor körül 2008 óta tartó feszültség a múlt hónapban rosszabbodott, amikor egy 16 éves szerzetes felgyújtotta magát, tiltakozásul a tibeti buddhisták felett gyakorolt kínai kormányellenőrzés ellen. A tibeti buddhisták a száműzetésben élő dalai lámát ismerik el törvényes vezetőjüknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!