Külföld

2011.01.24. 15:07

Robbanás Domogyedovón: valószínűleg öngyilkos merénylet történt, harmincöten meghaltak (helyszíni videókkal)

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel önmagát a legnagyobb moszkvai repülőtéren, Domogyedovón hétfő délután. A terrorista akció legalább 35 ember életét oltotta ki, köztük külföldiekét, a sebesültek közül húsznak az állapota súlyos, életveszélyes. A kórházba szállítottak száma megközelíti a százat.

MTI

Kórházba 58 embert szállítottak, a legtöbb sérültet a helyszínen elsősegélyben részesítették. A sebesülteket kilenc moszkvai kórház fogadja, de Moszkva környéki kórházak is felkészültek minden eshetőségre.

Öt-hét kilogramm trotilnak megfelelő erejű robbanóanyag pusztított a repülőtér nemzetközi érkezési termináljának fogadó csarnokában moszkvai idő szerint fél öt után pár perccel (közép-európai idő szerint fél három után néhány perccel). A repülőtéri kijelző szerint 14 órától a robbanás időpontjáig New Yorkból, Dubajból, Kairóból, Hurgadából, Isztambulból, Bécsből, Münchenből, Hamburgból, Düsseldorfból, Londonból, Tokióból Ho Si Minh-városból, Asgabadból és más városokból érkeztek gépek.
   
Az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság képviselője szerint a halottak között britek is vannak. Mások úgy tudják, hogy három EU-ország állampolgára sebesült meg. A repülőtéren még a kora esti órákban is 56 mentőautó és reanimációs kocsi, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga dolgozott.
   
A budapesti járatok, amelyek egy időben Domogyedovóra, Moszkva legkorszerűbb repülőterére érkeztek, már több hónapja újra Seremetyevón szállnak le.
   
Az orosz főügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást. A hatóságok szemtanúk segítségét kérték munkájukhoz, jelenleg három férfit keresnek. Állítólag az ő cinkostársuk követte el a merényletet.
   
A történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt és Dmitrij Medvegyev elnököt.
   
Medvegyev terrorcselekménynek minősítette a történteket azon a sürgősen összehívott értekezleten, amelyet a legfőbb ügyész, a nyomozati bizottság vezetője és a közlekedési miniszter bevonásával tartott. Úgy vélte, a robbanás arról tanúskodik, hogy nem minden biztonsági előírást tartanak be megfelelően. Elrendelte, hogy léptessenek életbe rendkívüli intézkedéseket s ennek megfelelő legyen az éberség minden repülőtéren és közlekedési csomóponton.
   
Moszkvában a rendőrség máris megerősített létszámmal ellenőrzi a metróállomásokat és az egyéb helyeket, ahol sok ember fordul meg - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.
   
A Vesztyi 24 televízió a twitterről levett videókat mutatott, amelyeket a helyszínen lévő civilek mobiltelefonnal készítettek. Ezeken a füsttel elborított csarnok látható, az emberek a füst miatt eltakarják az arcukat, és az illetékesek a vészkijáratokhoz kísérik őket. Egy szemtanú elmondása szerint a robbanás ereje megemelte a csarnok tetejét is. Egy másik szemtanú szétszaggatott testekről beszélt, égési sérülésektől szenvedő, vérző embereket látott menekülni a szélrózsa minden irányába. 
   
A robbanás moszkvai idő szerint fél öt tájban (közép-európai idő szerint fél három körül) történt. A repülőtéri kijelző szerint 13 órától a robbanás időpontjáig Kairóból, Tokióból, Düsseldorfból, Londonból és Ho Si Minh-városból érkeztek gépek. 

A repülőtéren 56 mentőautó és reanimációs kocsi személyzete, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga dolgozott a kora esti órákban.  

Az államfő a történtek miatt elhalasztotta davosi útját, ahol a nemzetközi gazdasági fórumon készült részt venni.

Domogyedovón, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumában számos telefonvonalat létesítettek, amelyen érdeklődni lehet a hozzátartozók iránt, s külön vonalakon pszichológusok állnak a rászorulók rendelkezésére. Számos pszichológus tartózkodik a domogyedovói repülőtéren.

A robbanás miatt a repülőtér rövid ideig nem fogadott nemzetközi járatokat, később azonban újra fogadott és indított gépeket. Az átirányított repülőgépek a két másik nagy moszkvai repülőtéren, Seremetyevón és Vnukovón szálltak le, mindkettőn megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

A budapesti járatok, amelyek egy időben Domogyedovóra, Moszkva legkorszerűbb repülőterére érkeztek, már több hónapja újra Seremetyevón szállnak le.

Hírek szerint a repülőtéren átmenetileg kikapcsolták a világítást és zavarják a mobiltelefonok működését, nem kizárt azonban, hogy csupán túlterhelt a hálózat. 

A repülőtér honlapjai az interneten egyelőre nem érhetők el, nyilván a nagy érdeklődés miatt. A domogyedovói repülőteret korszerűsítő és üzemeltető Eastline Group honlapjára felkerült hír szerint a robbanás a korábbi közlésekkel ellentétben nem a csomagkiadóban történt, hanem abban a központi csarnokban, ahol az érkezőkre várnak az emberek, ahová bárki szabadon bemehet, s ahol mindig nagy a tömeg.

A hatóságok szemtanúk segítségét kérték munkájukhoz, jelenleg három férfit keresnek.

Domogyedovo Európa 20 legnagyobb repülőterének egyike, Moszkva legnagyobb repülőtere, a főváros légi forgalmának közel a felét bonyolítja le. Tavaly 22 millió utast indítottak útnak és fogadtak.

Moszkvában a rendőrség megerősített létszámmal ellenőrzi a metróállomásokat és az egyéb helyeket, ahol sok ember fordul meg.

Mint minden rendkívüli esemény alkalmával, a taxisok ezúttal is visszaélnek a helyzetükkel: a szokásos mintegy 14 ezer forintnak megfelelő összeg helyett most 140 ezer forintot kérnek a belvárosba irányuló fuvarért.

Figyelem, megrázó felvétel!

 

OLDALTÖRÉS: Robbanás Domogyedovón: külföldiek is vannak a sebesültek között

 Robbanás Domogyedovón: külföldiek is vannak a sebesültek között

 Robbanás Domogyedovón: külföldiek is vannak a sebesültek között

 Robbanás Domogyedovón: külföldiek is vannak a sebesültek között

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn délután elkövetett, feltehetően öngyilkos merénylet sérültjei között van egy-egy olasz, francia és brit állampolgár is - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

A halálos áldozatok száma 35-re tehető, 74 embert vittek kórházba, közülük húsz állapota igen súlyos, életveszélyes, a többi sérültet a helyszínen részesítették elsősegélyben.

A repülőtéren este megkezdődött az elhunytak azonosítása. Szemtanúk beszámolója szerint a robbanás után hullák hevertek szanaszét, a csarnokot füst borította be. Az egyik szemtanú szerint a detonáció még a csarnok tetejét is megemelte. A robbanás azon a helyen történt, ahol a hozzátartozók, ismerősök várják az érkezőket.

A pokolgép robbanóereje 5-7 kilogramm trotilnak felelt meg. Az Interfax hírügynökségnek egy nevét felfedni nem kívánó nyomozó arról számolt be, hogy feltehetően megtalálták az elkövető holttestét, egy 30-35 éves "arab kinézetű" férfi hulláját. Az ügyészség terrorcselekmény gyanújával indított nyomozást. A moszkvai hatóságok az elhunytak családjainak két-kétmillió rubel segélyt adnak.

Világszerte elítélték a merényletet


Az amerikai elnök, az ENSZ-főtitkár és az Európai Unió elnöke is élesen elítélte a 35 halálos áldozatot követelő hétfői moszkvai merényletet.

Barack Obama szerint a tett  "felháborító", és a szóvivője útján közölte, hogy az Egyesült Államok kész megadni Oroszországnak mindazt, amire szüksége lehet a nyomozásban. Az elnök az amerikaiak nevében együttérzéséről biztosította az orosz népet. 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint "borzasztó és igazolhatatlan" merénylet történt a domogyedovói repülőtéren ártatlanok ellen. Részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, és szolidaritását az orosz néppel és kormánnyal.

Herman Van Rompuy uniós elnök egy nyilatkozatban a tettesek személyazonosságának a kinyomozását és megbüntetését követelte. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára "megdöbbenését" hangoztatta a "borzasztó" tett miatt. Hangsúlyozta, hogy "a terrorista fenyegetés közös, ezért együttesen kell fellépni ellene".

"Erősíteni kell az együttműködésünket a terrorizmus elleni küzdelemben a NATO-Oroszország tanácsban" - mondta. Elítélte a merényletet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is.

Berlinben Angela Merkel kancellár és a német külügyminiszter is részvétnyilatkozatot adott ki. Merkel az orosz elnöknek küldött üzenetében közölte: "elborzadva" vette az esemény hírét. Guido Westerwelle pedig "a lehető legélesebben elítélte a kegyetlen gyilkosságot", és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Nicolas Sarkozy francia elnök "gyűlöletesnek", az olasz kormány pedig "igazolhatatlan barbárságnak" minősítette a merényletet. Sarkozy és Silvio Berlusconi is részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak és az orosz népnek. A római külügyminisztérium az olasz hatóságok "teljes szolidaritásáról" biztosította az orosz kormányt "a terrorizmus elleni küzdelemben".

William Hague brit külügyminiszter a "felháborodását és szomorúságát" hangoztatta a hír hallatán, és felajánlotta a brit illetékesek segítségét a tények feltárásában. Közölte, hogy brit konzuli munkacsoport van úton Moszkvába, mert két brit repülőgép is érkezett Domogyedovóba röviddel a robbantás előtt.

  

OLDALTÖRÉS: Terrorakciók Moszkvában az elmúlt tíz évben

 

 

 

Terrorakciók Moszkvában az elmúlt tíz évben

A Sajtóadatbank összeállítása az elmúlt években elkövetett, halálos áldozatokat követelő moszkvai terrorakciókról:
   
2000. augusztus 8. - Moszkva központjában, a Puskin téren lévő aluljáróban robbant pokolgép, a robbanószerkezetet egy táskában rejtették el az egyik eladóbódé mellett. A merényletben 13 ember életét vesztette, 130 megsebesült.
   
2002. október 23. - Csecsen terroristák elfoglalták a moszkvai Dubrovka színházat és túszul ejtettek mintegy 900 nézőt, a támadók közül többen pokolgépet erősítettek a testükre. A túszmentő akció során valamennyi merénylőt megölték, de a különleges szolgálatok egységei által bevetett kábító gáztól 129 túsz is életét vesztette.
   
2003. július 5. - Moszkvában két öngyilkos merénylőnő, a tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A robbanásban 16 ember meghalt, 60 megsebesült.
   
2003. december 9. - Öt ember vesztette életét Moszkva szívében, a Tverszkaja (volt Gorkij) utca Kreml felé eső részén, a Nacional szálloda szomszédságában elkövetett öngyilkos merényletben.
   
2004. február 6. - Robbanás történt egy moszkvai metrószerelvényen, az öngyilkos merénylet áldozatainak száma megközelítette a harmincat.
   
2004. augusztus 31. - Egy csecsen merénylőnő felrobbantotta magát Moszkva egyik metróállomásának bejáratánál. A robbanás tíz emberéletet követelt.
   
2006. augusztus 21. - Robbantásos merénylet oltotta ki tíz ember életét egy piacon az orosz főváros keleti részén. 49 ember megsebesült.
   
2010. március 29. - Legkevesebb 37 ember vesztette életét Moszkvában, amikor feltehetően öngyilkos merénylők a reggeli csúcsforgalom idején robbantást hajtottak végre a metró két állomásán.

OLDALTÖRÉS: Terrorakciók a világ repülőterein

 

 

 

Terrorakciók a világ repülőterein

A Sajtóadatbank összeállítása az elmúlt években elkövetett, halálos áldozatokat követelő repülőtéri terrorakciókról:
   
2003. március 4. - A Fülöp-szigetek déli részén lévő Davao repülőterén pokolgép robbant, a merényletnek 21 halottja és több mint ötvennégy sérültje volt.
   
2003. július 5. - Moszkvában két öngyilkos merénylőnő, a tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. A robbanásban 16 ember meghalt, 60 megsebesült.
   
2006. december 30. - Pokolgép robbant a Madrid-Barajas repülőtér parkolójában. A merényletnek két halálos áldozata és 41 sebesültje volt. A merényletet az ETA baszk szervezet nevében követték el.
   
2007. június 30. - Londonban két terrorista egy pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjáróval próbált betörni a nyugat-skóciai Glasgow repülőterének utascsarnokába. A kocsi fennakadt a terminál bejáratán, és azonnal lángba borult. Az egyik elkövető belehalt súlyos égési sérüléseibe.
   
2007. augusztus 31. - Az afgán főváros, Kabul repülőterénél öngyilkos merénylő támadásában két ember meghalt, 12 megsebesült. A robbanás a légikikötő katonai övezetének bejáratánál történt.
   
2010. augusztus 5. - Pokolgép robbant a Fülöp-szigetek déli részén, Zamboanga városában egy repülőtéren, aminek következtében két ember meghalt, 24-en megsérültek.
   
2010. szeptember 9. - A szomáliai főváros, Mogadishu repülőterén elkövetett pokolgépes robbantásokban nyolc ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!