Külföld

2009.07.17. 09:54

Robbanás két jakartai szállodában, kilencen haltak meg, nincs magyar áldozat

Jakarta - Kilenc ember életét vesztette, és 50-en megsebesültek pénteken reggel két jakartai luxusszállodában nagyjából egy időben történt nagy erejű robbanásokban - közölte az indonéziai belbiztonsági miniszter, módosítva a hatóságok korábbi, kevesebb áldozatról szóló bejelentését.

MTI

A hatóságok szerint mind a halottak, mind a sebesültek között vannak külföldiek. Magyarország jakartai nagykövetségének nem megerősített információi szerint nincsenek köztük magyar állampolgárok.

Szemtanúk szerint az első robbanás a Marriott szállodában történt, és körülbelül öt percre rá lehetett hallani a detonációt a Ritz-Carlton hotelből. Az indonéz belügyminiszter közölte, hogy legalább 9 ember életét vesztette, és ötvenen súlyosan megsebesültek a robbanásokban. Kórházi illetékesek szerint 11 külföldi állampolgár van a sebesültek között.
   
A robbanás megrongálta a Ritz-Carlton szálloda homlokzatát, az alsó szinteken kitörtek az ablakok, üvegszilánkok hevernek szanaszét az utcán. Egy rendőrségi illetékes a helyszínen közölte újságírókkal, hogy valószínűleg pokolgépek okozták a robbanásokat, de egyelőre nehéz megmondani, hogy milyen típusú robbanóanyagot használtak a támadók.
    
Juhász Attila, a jakartai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-nek azt mondta: a nagykövetség információi szerint nincsenek magyar állampolgárok sem a halottak, sem a sebesültek között, bár ezt biztonsággal nem lehet állítani, mert a hatóságok még nem közöltek hivatalos adatokat.
    
Mindkét szálloda közel van a jakartai diplomata-negyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete van, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik.  Juhász Attila elmondta, hogy a magyar nagykövetség légvonalban körülbelül 800 méterre van a két szállodától, amelyek egy körforgalomnál találhatók, egymással szemben. Kevesebb mint száz méterre van tőlük egy toronyházban a svéd, a norvég és a finn nagykövetség.
    
A diplomata szerint a hatóságok lezárták a környéket, a szállodákat nem lehet megközelíteni, a környéken nagy tömeg gyűlt össze. Nagy a felfordulás, rendőrautók, tűzoltók, rohamkocsik jönnek-mennek a követség előtti utcában - tette hozzá.
    
A jakartai Marriot szálloda ellen 2003 augusztusban követtek el pokolgépest támadást, amelyben 12 ember életét vesztette, és több mint százan megsebesült. A hatóságok a támadásért a Dzsamáa Iszlamíja iszlamista szervezetet tették felelőssé. Azóta megerősítették a szálloda biztonságát, gépkocsik nem közlekedhetnek előtte, és mindenkit ellenőriznek, aki belép az épületbe.
    
Az utóbbi években nem volt példa pokolgépes támadásokra Indonéziában, és a néhány napja rendezett elnökválasztások is nyugalomban zajlottak.

Egy harmadik robbanás is történt az indonéz fővárosban

Egy harmadik robbanás is történt helyi idő szerint péntek délelőtt az indonéz fővárosban a 9 halálos és több tucatnyi sérült áldozatot követelő szállodai merényletek után néhány órával.

Médiajelentések szerint ezúttal egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel egy bevásárlóközpont közelében, Jakarta északi részén. A Metro TV úgy értesült, hogy ennek a detonációnak két halálos áldozata van. A rendőrség azonban cáfolta, hogy pokolgépről volna szó, szerintük egy gépkocsi akkumulátora robbant föl. Arról nem szóltak, hogy e robbanásnak lenne-e áldozata.

Widodo Adi Sucipto közbiztonsági miniszter közölte, hogy a szállodákban elkövetett merényletek halálos áldozatai között van egy új-zélandi, a 42 sérült között pedig további 13 külföldi. A szállodai robbantásokat öngyilkos merénylők követték el szemtanúk szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!