Külföld

2010.11.02. 14:47

Robbanások Athénban, rendőrökre lőttek

Öt levélbomba robbant a görög fővárosban kedden. Három csomagot a rendőrség tűzszerészei robbantottak fel, két robbanószerkezet pedig magától lépett működésbe.

MTI

A kisebb detonációk sérüléseket nem okoztak. A robbanásokkal egyidejűleg két rendőrre is rálőttek Athén külvárosában.
   
Az első robbanás kedd délelőtt történt Svájc athéni nagykövetségén, a görög főváros központjában - közölte a rendőrség. A  nagykövetség személyzete hajította az épület udvarára a gyanús csomagot, amely ott felrobbant. Egy embert már le is tartóztattak az esettel összefüggésben.
Szinte ezzel egy időben Athén egyik külvárosában rálőttek két járőröző rendőrre, de egyikük sem sebesült meg - adta hírül a rendőrség.
   
Az athéni bolgár nagykövetség is riasztotta kedden a rendőrséget, mert gyanús csomagot találtak. A környező utcákat lezárták. A bolgár külügyminisztérium szóvivője elmondta, a nagykövetség munkatársai azért lettek figyelmesek a levélre, mert a fémdetektor jelzett, amikor megvizsgálták. A küldeményt a nagykövetség épülete előtt a rendőrök felrobbantották.
Kicsivel később a rendőrök egy másik, a chilei nagykövetségnek címzett levelet robbantottak fel a parlament épülete előtt. A küldeményt a kézbesítő futár adta át a rendőrségnek, mivel gyanúsnak találta.
   
A német követségnek küldött levelet már a csomagküldő szolgálat kiszűrte. A rendőrök hatástalanították a szerkezetet.
Az ötödik levélbomba az orosz nagykövetségen robbant fel, mielőtt a rendőrök a helyszínre érkeztek volna.
   
Hétfőn a hatóságoknak sikerült meghiúsítani egy levélbomba-támadássorozatot. A küldeményeket Nicolas Sarkozy francia elnöknek és az athéni mexikói, holland és belga nagykövetnek címezték az elkövetők, valószínűleg helyi szélsőbaloldali anarchisták. Eddig két görög fiatalt tartóztattak le a merényletek kitervelésének gyanújával. A robbanószerkezeteket azután találták meg, hogy az egyik küldemény felrobbant egy csomagküldő szolgálat épületében, könnyebben megsebesítve egy dolgozót.
   
"Ezek a sajnálatos események nem félemlítik meg sem a képviselőket, sem a parlamentet" - mondta a félhivatalos Athens News Agency hírügynökség szerint a parlament elnöke, Filippos Petsalnikos. "Ezek a cselekmények megengedhetetlenek, megvetendőek és elítélendőek" - tette hozzá.

 

OLDALTÖRÉS: Magyar nagykövet: Nem zárható ki a magyar nagykövetség elleni támadás

 

 

 

Magyar nagykövet: Nem zárható ki a magyar nagykövetség elleni támadás


Nem lehet kizárni, hogy a magyar nagykövetség is kap egy levélbombát és így megszigorították a biztonsági intézkedéseket  - mondta Tóth József, Magyarország athéni nagykövete az MTI-nek.

Mivel semmilyen logikát nem lehet felfedezni a levélbombás támadássorozatban, amely egyaránt érintette dél-amerikai és európai országok nagykövetségeit, ezért nem feltétlenül lehet kizárni, hogy a magyaroknak is címeztek egy robbanószerkezetet tartalmazó csomagot - mondta a nagykövet. Hozzátette, amikor hétfőn a rendőrök egy, a belga nagykövetségnek címzett levélbombát is hatástalanítottak, azt gondolták, hogy esetleg az európai uniós elnökség  lehet a célpont, de most már úgy tűnik,  hogy össze-vissza küldözgetik a robbanó csomagokat.

Az események hatására a követségen elővigyázatosságból megszigorították a beléptetési rendszert és a csomagokat is körültekintőbben ellenőrzik, bár "szofisztikált berendezések" nem állnak rendelkezésükre. Tóth József bízik abban, hogy a merénylet-sorozat kellő figyelmet kapott, ezért nagyobb a városban a rendőri készültség, így könnyebb megelőzni a bajt. A nagykövet szerint a képviselet munkatársait nem különösebben ijesztették meg a merényletek, mivel az utóbbi években valamennyire "hozzászoktak" a robbantásokhoz, a követség épülete ugyanis a belvárosban található, ahol gyakran voltak zavargások.

A nagykövet elmondta, folyamatosan kapcsolatban állnak a görög hatóságokkal, megosztják egymással a rendelkezésre álló információkat; illetve az EU-tagországok athéni külképviseletei is szorosabbra fűzték a kapcsolataikat, és esetleg közösen erővel is fellépnek, ha szükséges. Tóth József szerint összefogva kérhetik a görög postát és a csomagküldő szolgálatokat, hogy a nagykövetségeknek címzett leveleket különös figyelemmel ellenőrizzék, illetve kérhetik védelmük megerősítését.

Tóth József azt is elmondta, hogy a robbanások miatt szinte az egész belvárost lezárták, így hatalmas közlekedési káosz alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!