Külföld

2009.10.12. 11:57

Robbantásos támadás egy csendőrkaszárnyánál

Robbanószerkezetet hozott működésbe egy líbiai férfi hétfőn reggel az olasz csendőrség egy milánói laktanyája előtt. A támadó a robbanásban súlyosan megsebesült az arcán, és elvesztette az egyik kezét.

zaol.hu

A milánói rendőrség szerint a férfi megpróbált bejutni a laktanyaépületbe, amikor a kaput egy érkező autó számára kinyitották. Az őrök azonban feltartóztatták, s ekkor léptette működésbe a szerszámos táskában magával vitt robbanószerkezetet.

Az olasz média híradásai szerint a laktanya előtt posztoló őrök egyike üvegszilánkok okozta könnyebb sérülést szenvedett. Az épületben csak jelentéktelen kár keletkezett.

A merénylő indítékai egyelőre nem ismertek. A nyomozók azonban egyelőre kizárják, hogy az évek óta Milánóban élő líbiai férfi kapcsolatban állt volna ismert iszlamista terroristákkal. "Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy egy büntetlen előéletű, magányos elkövető tettéről van szó" - mondta a titkosszolgálat egyik nyomozója.

Francesco Rutelli, az olasz parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának elnöke szintén úgy nyilatkozott, hogy a támadás "elszigetelt akciónak tűnik". Szemtanúk előzőleg arról számoltak be, hogy röviddel a nem túl erős robbanás előtt az észak-afrikai férfi azt kiabálta, "Ki Afganisztánból!".

A csendőrség szóvivője, Giuseppe Affini ezredes szerint azonban a férfi arabul kiabált valamit, és még nem világos, hogy a tanúk beszámolója megállja-e a helyét. Olaszország 2800 katonával vesz részt a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) afganisztáni műveleteiben.

Forrás: MTI/AP/dpa/APA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!