Külföld

2009.09.03. 17:26

Robert Fico kész minden témát megvitatni Bajnai Gordonnal

Prága, Pozsony, Bécs, Helsinki - Robert Fico kész arra, hogy Bajnai Gordonnal találkozva minden olyan témát megvitasson, amelyet a magyar fél napirendre tűz - jelentette ki csütörtökön a szlovák kormányfő szóvivője.

MTI

"Ugyanakkor ismételten emlékeztet arra, hogy a találkozó sikeréhez nem járul hozzá, ha magyar részről állandóan és egyoldalúan azzal vádolják Szlovákiát, hogy a szlovák fél a felelős a szlovák-magyar kapcsolatok megromlásáért" - tolmácsolta Fico véleményét a szóvivő.

Silvia Glendová arra a magyar közlésre reagált, hogy a két miniszterelnök a Nógrád megyei Szécsényben találkozik szeptember 10-én.
    
"Robert Ficót, a Szlovák Köztársaság kormányfőjét kellemetlenül meglepte, hogy a magyar fél nem ismeri a szlovák államnyelv módosításának tartalmát. Ez a meglepetés annál nagyobb, ha az ilyen, teljes mértékben pontatlan értesülésekkel magyar partnere, Bajnai áll elő" - mondta a szóvivő. Szavai szerint Fico bízik abban, hogy magyar részről csak figyelmetlenségről van szó.

Bajnai Gordon csütörtökön Helsinkiben a finn-magyar tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország nem kezdeményezte, s nem gerjeszti a szlovák-magyar viszályt. Hozzátette: szeretnék csillapítani a kialakult feszültséget, de ki kell állni azokért a jogokért és értékekért, amelyek jegyében az Európai Unió létrejött. 

Szlovákia "öngólt lőtt" azzal, hogy nem engedte be Sólyom Lászlót - mondta Balázs Péter egy osztrák napilap csütörtöki számában megjelent interjúban.
    
Míg a magyar kormány célja kibővíteni az együttműködést, Szlovákia "durva válaszlépésekkel" reagál - nyilatkozta a külügyminiszter a Die Presse munkatársának.     
    
Felidézte, hogy június elején a szlovák parlamentben vitanapot tartottak a "magyar veszélyről". Utóbbiról azt mondta: hajánál fogva előrángatott dolog. Az új szlovák nyelvtörvény - húzta alá Balázs Péter - egyértelműen a magyar kisebbség és a magyar nyelv nyilvános használata ellen irányul, a csúcsot pedig az jelentette, hogy nem engedték be Szlovákiába Sólyom Lászlót.

Az Európai Unió (EU) nincs felkészülve az olyan típusú "lehetetlen helyzetre", mint amilyen a magyar államfőt sújtó beutazási tilalom után előállt - vélekedett a miniszter azzal kapcsolatban, hogy az EU miért nem lép fel határozottabban. Balázs szerint a "magyar kártya kijátszása" politikai játék része a szlovák kormány részéről. Ami a két ország közötti együttműködést illeti, a Robert Fico vezette kormánytól már nem vár sokat a magyar külügyminiszter.
 
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) csütörtökön felszólította a szlovák kormányt: tegye közzé az egész levelezést, amelyet Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával folytatott az államnyelvtörvény módosítása kapcsán.
    
Berényi József, az MKP elnökének helyettese pozsonyi sajtótájékoztatóján közölte: a párt küldöttsége szerdán Hágában találkozott a főbiztossal, s a megbeszélés alapján arra a következtetésre jutottak, hogy további, eddig nyilvánosságra nem hozott dokumentumok léteznek, amelyek befolyással lehetnek az államnyelvtörvénnyel kapcsolatos vita kimenetelére.     Berényi kijelentette: a szlovák külügyi és az oktatásügyi tárca korábbi tájékoztatása Vollebaek nyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontjáról nem volt korrekt - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!