Külföld

2012.10.27. 11:34

Román lap a Nyirő-ügyről, a WSJ az Együtt 2014-ről

A Bukarestben kormányzó Szociál-liberális Szövetséghez (USL) közel álló Jurnalul National című napilap a Nyírő-ügyről közölt írást hétvégi számában, a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadása pedig az Együtt 2014 együttműködési nyilatkozatának aláírásáról jelentetett meg cikket szombaton.

MTI

A román lap "A fasiszta Nyirő József a magyarországi színházakban!" című cikke kiemeli, hogy a budapesti Újszínház műsorra tűzte a Jézusfaragó ember című Nyirő-művet. A lap szerint Martonyi János külügyminiszternek magyarázkodnia kellett a múlt héten Washingtonban, a külpolitikai kutatóintézet rendezvényén: miért próbálja Magyarország a Horthy-rendszert és Nyirő Józsefet rehabilitálni. "Nem fogjuk rehabilitálni Horthy Miklóst vagy a rendszerét. Sehol sem fogunk hivatalos emlékművet állítani neki" - idézte a román lap a külügyminiszter válaszát. A cikk szerint a Nyirő-üggyel kapcsolatban a külügyminiszter rámutatott: az újratemetés nem történt meg, Nyirő műveiben "nem volt fasizmus", azt pedig, hogy 1944 októbere után is a parlament tagja maradt, "elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan".
   
A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadása az Együtt 2014 együttműködési nyilatkozatának aláírásáról beszámolva azt írta: a magyarországi politikai ellenzék - azok a pártok, amelyeknek akkor lenne matematikai esélyük a győzelemre, ha elfogadottsági indexük növekedne - nem kevésbé megosztottak, mint két évvel ezelőtt. A lap olyan véleményeket idézett, miszerint a mozgalom szétszakadhat, mielőtt bármit tenne, és hogy Bajnai Gordon kezdeményezése túl korán jött, nem lesz képes fenntartani a lendületet a 2014-es választásokig. Bajnai azonban - írta a WSJ - derűlátó, és új gazdasági terv két hónapon belüli közzétételét ígérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!